Illustrasjon av Katahdin Salmons foreslåtte 10 000-tonns lakse-RAS ved One North industripark i Millinocket.
Illustrasjon av Katahdin Salmons foreslåtte 10 000-tonns lakse-RAS ved One North industripark i Millinocket.

Her blir det nytt amerikansk RAS-anlegg

De tidligere lederne i Nordic Aquafarms, Erik Heim og Marianne Næss har signert en kontrakt på en tomt i Millinocket i Maine, USA.

Publisert Sist oppdatert

De har nå lansert planer for et 10 000 tonns RAS-anlegg for laks.

Heim og Næss skilte lag med Nordic Aquafarms i juli i fjor og kunngjorde i september at de hadde dannet et nytt holdingselskap, Xcelerate Aqua, og identifiserte en lokalitet for et 10 000 tonns lakseanlegg.

De har nå dannet et nytt selskap, Katahdin Salmon, som har signert en leiekontrakt for et industrielt sonet brownfield-område innenfor One North, en 1400 mål stor tidligere papirfabrikk i Millinocket.

Katahdin Salmon planlegger å utvikle et landbasert RAS-anlegg som vil produsere 5000 tonn atlantisk laks i første driftsfase og ytterligere 5000 tonn i fase to. Prosjektet forventes å skape 80 heltids lokale arbeidsplasser med full produksjonskapasitet.

Anlegget vil bruke 100 % fornybar vannkraft, noe Katahdin Salmon sier vil gjøre det til den grønneste mellomskala RAS-virksomheten i USA.

- Det er allerede på plass miljøtillatelser fra den tidligere papirfabrikken. Vi må endre disse tillatelsene, noe som er en mye enklere vei fremover enn å starte fra bunnen av på et greenfield-område, sier Marianne Næss til Fish Farming Expert.

One North-Lokaliteten eies av Our Katahdin, en non-profit samfunns- og økonomisk utviklingsorganisasjon.

Kommunikasjon er en prioritet

Næss og Heim er godt kjent med Maine, etter å ha brukt flere år på å lede Nordic Aquafarms Inc sitt arbeid med å få tillatelser for et 33 000 tonns anlegg på land i Belfast, som ligger rundt 100 mil sør for Millinocket.

Selv om de fikk det til slutt, ble Nordic hindret av et mindretall av lokalbefolkningen som var hardnakket imot prosjektet, og Næss har til hensikt å sikre at det samme ikke skjer i Millinocket.

- Vi har prioritert kommunikasjon med samfunnet og andre interessenter. Vi har hatt samtaler med næringslivs- og samfunnsledere i Katahdin-regionen, stamme- og miljøgrupper og folkevalgte. Tilbakemeldingene så langt har vært oppmuntrende. Dette er et fellesskap som ønsker utvikling velkommen, sier Næss.

Som i Belfast har prosjektet støtte fra lokalstyret.

Les hele saken på FishFarmingExpert

Et kart over den 1400 mål store One North-tomten og plasseringen til noen av leietakerne.
Et kart over den 1400 mål store One North-tomten og plasseringen til noen av leietakerne.