Atlantic Sapphire har valgt Mat-Kuling i Stavanger som partner i Bluehouse-prosjektet sitt. Foto: Atlantic Sapphire

Mat-Kuling Vannbehandling med USA-kontrakt på flere titalls millioner

Mat-Kuling Vannbehandling AS i Stavanger skal levere den første installasjonen av verdens største proteinskimmere, og tilhørende resirkulerende akvakultursystemer (RAS) teknologi til Atlantic Sapphire for fase 2 av Miami Bluehouse-utvidelsen.

Publisert

- Miami Bluehouse er for tiden det største RAS-anlegget globalt, og vi er særs stolte over at Atlantic Sapphire har valgt Mat-Kuling i Stavanger som partner i dette prosjektet, skriver de.

- De siste 9 månedene har vi jobbet tett med teamene til Atlantic Sapphire, Hazen & Sawyer og Wharton Smith for å sikre sømløs integrasjon av Mat-Kuling’s teknologi i Bluehouse fase 2 designet, opplyser de.

Strekker rekorden på største proteinskimmer 

- Med dette prosjektet slår vi den tidligere rekorden for vår PS-3000-modellen som frem til i dag var den største protein-skimmeren i oppdrettsnæringen. Våre skimmere er med i flere kommende prosjekter i Norge og utlandet.

Bjørn Dørumer eier av Kuling Vannbehandling. Foto: Privat.

Foam Fractionator-technology som det heter på engelsk, fjerner partikler og forbedrer totalt sett vannkvaliteten i RAS inkludert farge, CO2, ammoniakk og komplekse organiske forbindelser fra metabolske biprodukter, alger og fenoler. Mange av disse påvirker fiskens vekst og helse og har vært knyttet til dårlig smak i sluttproduktet, så effektiv og rask fjerning er svært fordelaktig i RAS, med de ekstra fordelene av økt oppløst oksygen (DO) og den sikre og effektive måten å tilsette Ozon til et RAS anlegg.

- Mat-kuling og vår partner MAT Filtration Technologies har jobbet med FoU (Forskning og Utvikling) de siste årene for å løse oppskalering av proteinskimmere og annet vannbehandlingsutstyr for å møte de helt spesifikke kravene til storskala RAS-anlegg. Vi har funnet ut at selv om standard proteinskimmere er tilstrekkelige og en viktig del av et godt designet RAS, kommer de til kort når de brukes i intensive anlegg der for eksempel skumtettheten og volumet som produseres i disse operasjonene langt overstiger det man ville forvente å se. Den andre utfordringen vi måtte overvinne under utformingen av utstyret, er de innebygde redundansene. Utstyret må ikke bare møte denne utfordringen, men overgå den, det er ikke er plass til halve tiltak i denne skalaen innen akvakultur.