Kristina Sigurdsdottir Hansen (Ap) under Aqkva-konferansen i Bergen.
Kristina Sigurdsdottir Hansen (Ap) under Aqkva-konferansen i Bergen.

- Landbasert oppdrett kan bli nøkkelen for vekst

Aqkva-konferansen: Statssekretær Kristina Sigurdsdottir Hansen (Ap) trakk frem landbasert oppdrett som en av de store vekstmulighetene for havbruksnæringen i tiden fremover.

Publisert Sist oppdatert

Under Aqkva-konferansen torsdag var statssekretær Kristina Hansen stedfortreder for fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran som ikke hadde mulighet til å delta.

Går gjennom 4000 sider

Hansen poengterte at havbruksnæringen i 2022 eksporterte for over 110 milliarder kroner.

- Det er en økning på 50 prosent siden 2020, og det er helt eventyrlig. havbruksnæringen har rekordhøye inntekter, så vi mener det er riktig at mer skal gå tilbake til vertskommune, sa hun.

Høringsfristen for grunnrenteforslaget gikk som kjent ut i starten av januar og statssekretæren poengterte at de har mottatt over 450 høringssvar.

- Nå er jobben å lese gjennom alle 4000 sider, og vi skal gå grundig gjennom før forslaget skal stemmes over på stortinget. Mange misliker forslaget sterkt, og det har vi forståelse for, sa hun.

- En nøkkel for vekst

Ap-politikeren trakk under foredraget frem havbruk til havs som et område der det er et stort potensial for vekst, og med ny teknologi mener hun det også er store muligheter innen landbasert oppdrett.

- Landbasert oppdrett kan bli en nøkkel for vekst. Nylig åpnet verdens mest avanserte forskningsanlegg for RAS i Tromsø med det aller siste innen teknologi.

- Dette skal gi mer og bedre kunnskap om det å drifte anlegg på land. RAS krever høy kompetanse både i utvikling og drift.

Statssekretæren poengterte at de landbaserte anlegge må konstrueres slik at fisken blir ivaretatt gjennom hele livssyklusen.

- Dette stiller store krav til mange aktører. Det må være kvalitet i alle ledd, sa hun avslutningsvis.