Optoscales løsning gjør det mulig å følge utviklingen i vekt hos smolten.

Lanserer smoltversjon av overvåkingsteknologi

OptoScale har lansert en tilpasset versjon av sin kamerabaserte overvåkingsløsning for smolt, bygget på erfaringer fra produsenter på land.

Publisert Sist oppdatert

Teknologiselskapet OptoScale lanserer nå en tilpasset versjon av sin overvåkingsløsning for smolt, utviklet i samarbeid med lakseprodusenter som allerede benytter teknologien på land. Det forteller selskapet i en pressemelding.

Målet har vært å tilpasse funksjonalitet og grensesnitt til arbeidshverdagen i smoltkar, slik at biologer og driftsansvarlige kan få bedre innsyn i fiskens helse og utvikling.

– Vi ble dratt på land av kundene våre. De ville gjerne teste teknologien som kollegene på sjø hadde god erfaring med. Deretter har vi sammen identifisert hvilke tilpasninger som trengtes for at de største behovene på land skulle kunne dekkes av løsningen, forteller Audhild Blomsø, CPO i OptoScale.

Gjennom det siste året har OptoScale hatt dialog med flere smoltprodusenter som har testet den kamerabaserte teknologien, opprinnelig utviklet for sjø. Innspillene derfra har dannet grunnlaget for den nye løsningen.

CPO Audhild Blomsø i OptoScale sier selskapet har identifisert hvilke tilpasninger som måtte gjøres for å dekke behov på land.

– Vi har brukt tid på å lytte. I løpet av det siste året har vi gjennomført flere dialogmøter med smoltprodusenter som har testet den kamerabaserte overvåkingsteknologien, egentlig tilpasset for sjø. Det er deres erfaringer og innspill som har gitt grunnlaget for denne lanseringen av en egentilpasset løsning.

Bedre oversikt over vekst

For smoltprodusenter er informasjon om fiskens vekt nyttig for å planlegge utsett og følge opp fôringsstrategier. Tradisjonelle manuelle uttak kan gi et begrenset bilde, og det har derfor vært interesse for å bruke teknologi til å skaffe bedre data.

OptoScale har tidligere levert AI-baserte vektestimater for matfisk før slakt, og metoden er nå også tilpasset smoltens lavere vektintervall. Det gjør det mulig å følge utviklingen og se spredning i størrelsesgrupper på en mer systematisk måte.

– Vi kan bli like nøyaktige til lands som til vanns. Med stadig mer data tikkende inn fra kundene som benytter teknologien på smoltanleggene, får vi bedre modeller med høyere nøyaktighet.

Fokus på helseparametere

Smolt møter andre biologiske utfordringer enn matfisk i sjø. OptoScale har derfor validert indikatorer som skal gi bedre oversikt over fiskens helsetilstand i karene. Gjennom samarbeid med fiskehelseeksperter har man sett at systemet fanger opp relevante avvik med god treffsikkerhet, blant annet for gjellelokkforkortelse og finneskader.

– Da vi først tok i bruk teknologien utviklet for matfisk i smoltkarene, syntes AI-en at parrmerker minnet om sår – det var nesten litt sjarmerende. Men nå er maskinsynet trent spesifikt på den lille fisken i kar på land, og gjenkjenner alle velferdsparametere definert i Laksvel-systemet. Jeg er trygg på at både vi og kundene våre vil se stadig bedre resultater etter hvert som datagrunnlaget vokser.

Bioskopet til OptoScale gir oppdrettere mulighet til å overvåke mange parametere innen fiskehelse.

Videre utvikling

Etter omfattende testing og brukerinvolvering er løsningen nå tilgjengelig hos smoltprodusenter i Norge og Island. Den nye webportalen har fått justert terminologi og visninger tilpasset landbasert produksjon, og gir brukerne sanntidsdata for både vekst og velferd.

OptoScale ser lanseringen som et steg videre, der erfaringene fra kundene har gjort teknologien mer relevant for smoltsegmentet. Parallelt jobbes det med ytterligere tilpasninger for å møte behovene i landbasert produksjon fremover.

– Denne lanseringen markerer ikke et punktum – tvert imot er det starten på neste fase. Vi fortsetter satsingen i smoltsegmentet, og vi gjør det i tett samarbeid med kundene våre. Allerede i går signerte vi kontrakt med vår kommende produktsjef, som skal drive utviklingen videre og sørge for at lakseprodusenter får tilgang til presise, pålitelige data – uansett om fisken står i kar eller i merder, forteller Blomsø.