Fra venstre: Stig Bakke (styremedlem Smart Salmon), Knut Stauri (daglig leder HS Bygg), Tom Joensen (rådmann Bremanger Kommune), Petter Bakke (adm.dir. Smart Salmon). Foto: Gjert Myrestrand

Smart Salmon inngår avtale med HS Bygg

Smart Salmon skal bygge et anlegg for produksjon av 2 500 tonn storsmolt, med Nordfjord-selskapet  HS Bygg som entreprenør. Byggestart er planlagt allerede i høst. 

Publisert

Denne artikkelen er eldre enn to år.

- Det er gledelig å få i havn denne avtalen med en solid, lokal entreprenør som HS Bygg. Vi ser et enormt  potensial i dette prosjektet og jobber nå med å ferdigstille planene, sier Petter Bakke, daglig leder i Smart  Salmon Group AS. 

Smart Salmon fikk for noen år siden konsesjon til å bygge et settefiskanlegg for produksjon av inntil 2 500 tonn  storsmolt på lokaliteten Smørhamn i Bremanger kommune i Vestland. I dag setter oppdrettere ut smolt i sjøen  med en gjennomsnittsvekt på ca 170 gram. Smolten som vi skal selge til lakseoppdrettere, skal derimot få bo i  

beskyttede omgivelser til de veier over 500 gram. Storsmolt blir mer hardfør, friskere og mer motstandsdyktig  mot sykdom og lakselus. 

- På land har vi full kontroll på miljøet til fisken samtidig som vannet blir renset og avfallsstoffer blir utnyttet som  en ressurs. Videre trenger stor smolt kortere tid i sjøen til den er slakteklar. På denne måten bidrar vi til å gjøre  lakseoppdrett mer bærekraftig med mindre utslipp i sjø, mindre lus og mindre sykdomsproblemer, forteller  Petter Bakke.  

Utstyr fra AquaMaof

Teknologi- og oppdrettsselskapet Aqua Maof, skal levere utstyr for rensing og resirkulering i anlegget som HS  Bygg skal sette opp. Aqua Maof teknologien er robust og blir brukt i en rekke anlegg, både for laks, ørret og  andre arter globalt. 

Smart Salmon og Aqua Maof har hatt et innledende samarbeid med HS Bygg gjennom to år for å  grovprosjektere planene. Å bygge videre på dette samarbeidet er avgjørende, nå som detaljene skal legges og  byggearbeidet skal starte. At HS Bygg har lokal kompetanse og omfattende erfaring med bygging av store  prosjekter, fra gondolbaner til kjøpesentre, gjør oss trygge på at vi har valgt riktig samarbeidspartner. 

Byggearbeidet planlegges igangsatt allerede til høsten. Arbeidet innebærer i første omgang bygging av et  storsmoltanlegg med en årlig kapasitet til 2.500 tonn. Smart Salmon har også konsesjon for ytterligere 5.000  tonn i Smørhamn, og ambisjonen er et stort fleksibelt anlegg for produksjon av både storsmolt og matfisk i  Bremanger. 

- I Bremanger har vi tilgang til friskt vann og areal i kjernen av norsk oppdrettsvirksomhet, så her har vi kort vei til  kundene.