John Andre Normann kommer fra oppbyggingen av Hima Seafood.

Nyansatt spesialist hos RAS-leverandør

John Andre Normann (37) er ansatt som akvakultur- og RAS-spesialist i Mat-Kuling, hvor han får ansvar for selskapets nordiske virksomhet.

Publisert Sist oppdatert

37-åringen kommer fra Hima Seafoods landbaserte oppdrettsanlegg for regnbueørret på Rjukan, der han har vært en del av oppstart- og igangkjøringsteamet. Han er utdannet i næringsmiddelteknologi og har en mastergrad i akvakultur. Normann er oppvokst i Trondheim, men bor nå i Arendal.

Han startet i stillingen som akvakultur- og RAS-spesialist i Mat-Kuling 15. november og forteller til LandbasedAQ at den første tiden har vært svært spennende, med mye nytt å lære og sette seg inn i.

Regionansvar for Norden

I den nye jobben har han regionansvar for Norden, med et bredt sett av oppgaver.

– Jeg følger opp salg og kunder, prosjekter og produktutvikling, samt utviklingen av nye forretningsområder, sier Normann.

Trønderen jobber til daglig fra hjemmekontor i Arendal, men rollen innebærer reising både nasjonalt og internasjonalt – til prosjekter, kunder, konferanser og selskapets fabrikker i Tyrkia.

God erfaring med Mat-Kuling fra kundesiden

37-åringen kjente til selskapet godt fra før.

Mat-Kuling:

  • Er et design-, produksjons- og installasjonsselskap for vannbehandlingsutstyr til landbaserte oppdrettsanlegg i både salt- og ferskvann.
  • Utstyret brukes i hele produksjonssyklusen fra klekkeri til slaktefisk.
  • Selskapet har virksomhet flere steder i Norge, samt i Portugal, Spania, Izmir, Dubai, Tyskland og Polen. 
  • De går nå inn i sitt sjette driftsår og forventer en global omsetning på over 300 millioner kroner i 2025, hvorav om lag 200 millioner i Norge og rundt 100 millioner gjennom Dubai-kontoret.

– Jeg jobbet tett med Mat-Kuling da jeg var i Hima Seafood, hvor vi hadde flere produkter fra dem på anlegget. Jeg erfarte både god kvalitet på produktene og svært god oppfølging. Mat-Kuling har også mange spennende prosjekter fremover, og da muligheten dukket opp var det ikke vanskelig å søke, sier han. 

37-åringen tar med seg erfaring fra flere deler av verdikjeden. 

– Jeg kombinerer erfaring fra fôrnæringen innen salg og marked, teknologisk FoU og innovasjonsarbeid fra FiiZk, og ikke minst praktisk hands-on erfaring med matfiskproduksjon i landbasert RAS hos Hima. Jeg brenner for hvordan teknologi kan bedre biologisk ytelse i landbasert produksjon.

Motivasjonen startet allerede i barndommen.

– Da jeg var liten fikk jeg mitt første akvarium, og siden har interessen for fisk og produksjon fulgt meg. Oppdrett er en innovativ næring hvor man lærer noe nytt hver dag. Å kunne kombinere biologi og teknologi gjør det ekstra spennende.

Tror etterspørselen etter kompetanse vil øke

Normann mener landbasert oppdrett står foran videre vekst.

– Flere landbaserte anlegg viser nå at det er fullt mulig å produsere konkurransedyktig matfisk på land i stor skala. Teknologi, kunnskap og investorvilje øker. Utviklingen ser svært lovende ut både i Norge og internasjonalt, sier han.

– Fremtiden for landbasert og lukket oppdrett har vel knapt vært lysere

John Andre Normann

Samtidig peker han på én tydelig utfordring.

– Å få tak i nok kompetent personell til å drifte avanserte anlegg på en bærekraftig og trygg måte blir helt avgjørende fremover.

Til unge som vurderer en jobb innenfor akvakulturbransjen har 37-åringen et klart råd:

– Fremtiden for landbasert og lukket oppdrett har vel knapt vært lysere. Dette er en næring i sterk vekst som trenger mange dyktige folk fra ulike fag. Er du interessert i fisk og oppdrett, ville jeg ikke nølt.