Dagens konsept er designet for bruk på lune steder.

Flytende RAS:
– Billigere enn landbasert

Next Tuna forteller her om systemet de hevder skal løse utfordringer i sjø, men som koster mindre enn landbaserte anlegg.

Publisert Sist oppdatert

Et tysk selskap har offentliggjort planene sine for et flytende RAS-anlegg som de hevder kan løse utfordringer oppdrettere har med åpne merder, som samtidig skal være billigere enn landbaserte RAS-anlegg.

Det er det Frankfurt-baserte Next Tuna som har designet RASxFloater i samarbeid med det norske selskapet Seafarming Systems, et selskap som blant annet var med å utvikle den semilukkede Aquatraz-merden for Midt-Norsk Havbruk (nå en del av SalMar).

Selskapene hadde før presentasjonen av Aquaculture Europe-konferansen i Wien forrige uke søkt norske patentmyndigheter om patentbeskyttelse.

I en presentasjon på konferansen sa Next Tuna-grunnlegger Paul-Daniel Sindilariu at RASxFloater-konseptet ble utviklet for å produser atlantisk blåfinnet tunfisk, men var egnet for produksjon av et bredt spekter av fisk, som postsmolt av laks, barramundi, kingfish og tunfisk.

Isolert ståltank

Designet kan sammenlignes med en 30 meter diameter og 10 meter dyp merd (7000 kbm), men i stedet for en not som holder fisken inne, har RASxFloater en fisketank laget av isolert stål. RAS-infrastrukturen er plassert på den samme flytende enheten.

Konseptet er designet for å brukes nært land i skjermede områder med bølger på ikke mer enn 1 meter, men designerne ser på løsninger for å gjøre det mulig å bruke det på mer utsatte steder.

Dagens konsept er designet for bruk på skjermete lokaliteter, men det jobbes med enheter som skal kunne tåle større eksponering.

Fordi systemet er helt lukket, kan avløpsvann behandles på land eller på en lekter, og fordi vannforbehandling er inkorporert, kan RASxFloater brukes i områder der vannkvaliteten ikke er god nok for akvakultur med not, sa Sindilariu.

Isolering av stålveggene vil også gjøre det mulig å dyrke kaldtvannsfisk i varmt vann og omvendt, og isolasjonen vil også tjene til å dempe lyden av bølger som treffer strukturen.

RASxFloater skal være billigere enn en landbasert RAS, og koste anslått ca. 13 tusen kr per kubikkmeter i stedet for 45 tusen per kbm, ifølge et lysbilde som ble vist under presentasjonen.

- Sammenlignet med et landbasert RAS kan vi redusere byggekostnadene. For det første er det ikke behov for land, vi trenger ikke å gjøre noe grunnarbeid, vi trenger ingen betong, forklarte Sindilariu.

- Det faktum at vannstanden innvendig og utvendig er praktisk talt den samme betyr at vi ikke har noen stor trykkforskjell mellom innvendig og utvendig, så veggtykkelsen kan være mye tynnere, og siden den flyter, er den lett å betjene fordi så snart vi pumper vannet ut begynner systemet å flyte (høyere) og er tilgjengelig både inne og ute for service og vedlikehold, sa han videre.

Bilde fra foredraget hold på EAS i Wien