Gaute Helberg tok for seg lyd og lydbilder i RAS-anlegg under Nordic RAS-konferansen i Tromsø.

Slik kan man bruke lyd fra RAS-anlegg til prosess­overvåkning

Tromsø: I utgangspunktet betrakter man gjerne slike lyder som støy, men som PhD-student og Lerøy-ansatt, Gaute Helberg, postulerte på Nordic RAS-konferansen i Tromsø; en manns støy er en annen manns musikk.

Publisert Sist oppdatert

Den 6. Nordic RAS arrangeres tirsdag og onsdag denne uken i Tromsø, og ca. 250 personer, med majoritet fra akademiske institusjoner fra hele Europa men også USA, hadde samlet seg for første gang etter pandemien til utveksling av vitenskapelig basert RAS-kunnskap.

Nordic RAS avholdes for 6. gang, denne gang i Tromsø. Det er også første gang etter Covid at konferansen holdes, så interessen var stor, og konferansen har vært fulltegnet i flere måneder.

Forsket på lydbilde

En av dem som holdt innlegg var altså Gaute Helberg som i sin PhD-oppgave ser på lyd og lydbilder i RAS-anlegg.

- Det er en økende kunnskapsbase knyttet til effekten av vannkvalitet , lys, mikrobiell sammensetning og dynamikk samt vannflow på helse, velferd og ytelse på laks. Imidlertid er det gjort lite for å forstå selve tank-lydbildet i RAS, sa han.

Lydbildet i tanken skapes av alt fra pumper, vannbehandlingsutstyr, fôringssystemer og selvsagt kan menneskelig aktivitet også bidra til lydbildet i tankene.

Lydbølger fra fôring. Her klarte Gaute Helberg å skille mellom pellet-lyd og lyd fra fiskeadferd.

- I tillegg kan laksen selv lage lyd som kan knyttes til fôring, oppfylling av luft i svømmeblæren og andre former for adferd, sa Helberg.

Han trakk frem at tidligere forskning på lydbilde i RAS har for det meste fokusert på potensiell skadelig effekt av lyd på fiskevelferd.

- Men lyd kan også være en viktig bidragsyter til informasjon knyttet til fiskens adferd i tanken og ytelsen til systemet, sa han.

Helberg fortalte at fôringssystemer basert på passiv akustisk overvåkning har blitt utviklet for rekeoppdrett, og han mener de samme prinsippene skulle kunne bli tilpasset til RAS-tanker, og kan bli verdifull når høy turbiditet hemmer for AI-baserte fôringssystemer basert på visuell observasjon.

Lyd ved fôring

I doktorgradsarbeidet sitt har han og andre sett spesielt på lydbildet i småskala RAS-systemer, både i forbindelse med fôring og sulting.

Han sier at resultatene fra arbeidet viser variasjoner i lydbildet som korrelerer med fôringshendelser.

Videre ble det indentifisert lydbilder fra trommelfilter med malfunksjon (det flushet kontinuerlig en periode), uregelmessigheter i fôringssystemet og problemer knyttet til oksygenering gjennom variasjoner i lydbølgene ved gitte frekvensbånd som karakteriserte tankes lydbilde.

- Vi kunne også høre hvor mye vann som rant gjennom tankene, sa han.

- Dette viser at man kan bruke akustisk baserte overvåkningssystemer til å kunne gi solid og pålitelig informasjon om både fiskens ytelse og systemets status. Det er imidlertid viktig å merke seg at lydbildet kan variere fra tank til tank f.eks. basert på hvor i rommet de er plassert, påpekte Helberg.

 Beskriver verktøy

Han understreket videre at for å bruke slike systemer godt, bør man også ha video som bekrefter hvor lyd man tar opp faktisk kommer fra.

- I en artikkel fra doktorgradsarbeidet som er under publisering nå, beskriver vi ulike verktøy for å få gjort slike målinger, sa han.

Han fikk også spørsmål fra salen om hva fisken hører av dette og hvordan det påvirker den.

- Fiskens hørsel er komplisert, den kan ikke høre det samme som oss. Vi vet også fra annen forskning at en av strukturene som er involvert i fiskens hørsel, otolittene, kan være ganske deformert i oppdrettslaks. Så hva den virkelig hører er et godt spørsmål, sa han.