Pure Salmons styreformann Stephane Farouze (t.h) signerer en investeringsavtale med Saudi Arabiske representanter .

Pure Salmon signerer kontrakt til mange millilarder

Med en kontrakt verdt 5,2 mrd kr er planene om et av verdens største RAS-prosjekter ett skritt videre.

Publisert Sist oppdatert

Det landbaserte oppdrettsselskapet Pure Salmon har signert en avtale med Saudi-Arabia om å etablere et av de største lakseoppdrettsprosjektene i verden.

Prosjektet involverer en investering på 1,9 milliarder saudiske riyal (5,2 mrd kr), fortelle landets investeringsdepartement.

- Dette spennende prosjektet er ikke bare klar til å møte behovene til det lokale markedet, men har også potensial til å bli en betydelig eksportør, og dra nytte av kongerikets strategiske plassering, sier departementet i et innlegg på LinkedIn.

Abu Dhabi-baserte Pure Salmon har fått drifts- og investeringslisenser for Kongeriket Saudi-Arabia (KSA), som offisielt markerer starten av virksomheten i landet.

Pure Salmon, eid av det Singapore private equity-fondet 8F Asset Management, har planer for et globalt nettverk av 10 000 og 20 000 tonns lakseanlegg på land i RAS og eier den også den Norge-baserte RAS-teknologileverandøren Pure Salmon Kaldnes.

Lite laks så langt

I 2018 kunngjorde Pure Salmon en ambisjon om å produsere 260 000 tonn laks årlig ved en rekke RAS-anlegg som skal bygges nær store befolkningssentre, både i Japan, USA og Europa.

Forsinkelser tilskrevet Covid og et ønske om å sikre at utformingen av det første anlegget var perfekt, har imidlertid betydd at den eneste laksen selskapet har produsert så langt er fra det eksisterende polske anlegget som Pure Salmon delte med den israelske RAS-eksperten AquaMaof.

Pure Salmon hadde opprinnelig tiltenkt AquaMaof som teknologileverandør for sine fremtidige anlegg, men den avtalen ble avsluttet da Pure Salmon kjøpte Krüger Kaldnes RAS-divisjon fra den internasjonale vann- og avfallsgiganten Veolia og endret navn til Pure Salmon Kaldnes.

Fremgang i USA

Grunnarbeidet er påbegynt på lokaliteten for Pure Salmons første anlegg i USA, et anlegg med en kapasitet på 10 000 tonn i Tazewell County, Virginia. Byggingen er planlagt å starte tidlig i 2023 og avsluttes innen utgangen av 2024.

Selskapet har tidligere sagt at de forventer å starte arbeidet med laks RAS i Japan og Brunei i år.

Pure Salmon planlegger også laks RAS i Frankrike og Abu Dhabi i De forente arabiske emirater, fem 20 000 tonns anlegg i Kina og et 20 000 tonns RAS i den sørafrikanske staten Lesotho.

Vanntrøbbel i Frankrike

Den første franske laksen fra Pure Salmon var opprinnelig planlagt i Boulogne-sur-Mer, men selskapet har endret plassering til Verdon-sur-Mer, i den nordlige delen av landet.

Vann til anlegget skal hentes fra underjordiske kilder. Nyhetsnettstedet Franceinfo rapporterte imidlertid i forrige måned at den lokale vannkommisjonen, sammensatt av folkevalgte og teknikere, i juli 2022 konkluderte med at pumpeprognosene var uforenlige med tilstanden til vannkildene.

Resultatet av ny prøveboring, avventes.