Representanter for VAQ og Swiss Blue Salmon feirer avtalen. Foran t.v. Madeline E. Brien, Senior Project Manager, VAQ, videre Phil Huber, CFO og Fabian Massa, Project Engineer, Swiss Blue Salmon. Bak t.v. Jan Erik Løvik, CEO, Broodstock Capital, videre Jesper N. Nielsen, CTO, og Marius Hægh, COO, VAQ, Rudolf Ryf, CEO og Sune Møller, CTO, Swiss Blue Salmon, og lengst til høyre, Sondre Høidalen, CEO, VAQ.

Lakseoppdretter i Sveits har valgt norsk RAS-partner

Swiss Blue Salmon (SBS) planlegger matfiskanlegg som skal erstatte rundt åtte prosent av den nåværende importerte laksen. Nå har de bestemt hvem de skal ha som RAS-partner.

Publisert Sist oppdatert

Sveits importerer omtrent 98 % av fisk til konsumenter. Dette ankommer enten via veier eller med fly og gir et betydelig bidrag til nasjonens totale karbonfotavtrykk. 

Swiss Blue Salmon (SBS) planlegger derfor et matfiskanlegg med landbasert produksjon av laks opp til 4,5 kilo som skal erstatte rundt åtte prosent av den nåværende importerte laksen.

Kontrakten er signert og VAQ er valgt som RAS-designer for det 3400 mt store anlegget lokalisert i Canton Glarus ved innsjøen Walensee, som ifølge en pressemelding fra VAQ, ikke bare har pittoreske omgivelser – men som også er en utmerket, uberørt råvannskilde.

Salgsdirektør/COO i VAQ, Marius Hægh og Sune Møller, CTO i Swiss Blue Salmon.

- Vi er glad for tildelingen av oppgaven som RAS-designer, forteller salgsdirektør/COO i VAQ, Marius Hægh.  

Visjon og planlegging

SBS har ifølge pressemeldingen som målsetting å være en bærekraftig oppdretter ved å ta i bruk «state of the art»-teknologier som inneholder kunstig intelligens (AI), maskinlæring, skyløsninger, digitalisering og automatisering. 

- Dette for å være i forkant av utviklingen innen sjømatnæringen, ifølge Sune Møller, CTO i SBS.

- Vi har brukt de siste seks måneder på å gjennomgå vår strategi og en klar plan for hvordan vi vil utvikle og gjennomføre samarbeid med våre prosjektpartnere. Dette omfattet også en vurdering av RAS-designere internasjonalt, forteller Sune Møller, CTO i SBS.