Fisken vokser bra og dødeligheten holder seg lav. Bildet viser produksjonssjef Skjalg Pedersen ved en tidligere anledning.

Salmon Evolution tilbake på sporet: Har ristet AGD-hendelsen av seg

I slutten av mai meldte de om forøket dødelighet som følge av AGD. Nå forteller de at biomasseproduksjonen er tilbake på sporet med sterke biologiske ytelser.

Publisert Sist oppdatert

 - Siden Q1 2023-rapporteringen i mai har vi opplevd sterk biologisk ytelse ved Indre Harøy med god appetitt og normale dødelighetsnivåer på tvers av alle fiskegrupper, skriver de i en produksjonsoppdatering.

Per 30. juni 2023 hadde selskapet rundt 1 047 tonn (LW) stående biomasse, en økning på 31 % siden 21. mai 2023. Veksten for batch 5 kaller de eksepsjonell, og denne gruppen har allerede en gjennomsnittsvekt over 1,1 kg, opp fra 650 gram per 21. mai.

Batch 6 og 7 ble også satt inn i løpet av kvartalet og forventes å gi ytterligere vekst i biomasse i løpet av de kommende månedene. Ytterligere tre smoltutsett til er planlagt i år, ett i Q3 og to i Q4.

Selskapet forventer å starte neste slakting sent i Q3 2023 og videre å nå stabile produksjonsvolumer på 7900 tonn HOG per år i løpet av fjerde kvartal 2023.

- Vi er veldig fornøyde med den sterke biologiske ytelsen vi har sett den siste måneden og å være tilbake i produksjonsmodus. I løpet av andre kvartal har vi opparbeidet uvurderlig driftskunnskap og ser frem til å fortsette produksjonsopptrappingen og forberedelsene til neste slakting, sier administrerende direktør i Salmon Evolution, Trond Håkon Schaug-Pettersen.

Ferskvann svært effektivt

For å nedkjempe AGD tydde man til ferskvann. Det betegnes som svært vellykket.

- Ferskvannsbehandlingen har vist seg å være svært effektiv mot AGD, og fisken har nå god appetitt og har normale dødelighetsnivåer på tvers av alle fiskegrupper etter behandlingen, skriver de.

I tillegg har man de siste månedene installert og fått operativ en ferskvannsproduksjon på stedet som sikrer minimal responstid ved behov.

- Dette gjør det det mulig for Salmon Evolution å ha ferskvannsbehandlinger som en forholdsregel og integrert del av fiskeoverføringsprosesser, forteller de.

Både denne hendelsen og ellers annen drift så langt har åpenbart gitt dem en stor mengde operasjonell kunnskap.

- Det har medført uvurderlige innspill til Indre Harøy fase 2 og til internasjonale ekspansjonsprosjekter, skriver de i oppdateringen sin.

Slik gikk det med batch 2

Batch 2 ble som tidligere meldt ferdig utslaktet i mai.

Her fikk man ut ca. 600 tonn HOG med 93 % superior-andel og jevn vektfordeling i gruppen.

Fisken ble omsatt med en gjennomsnittspris på 95 kr/kg HOG.