Fisken vokser bra og dødeligheten holder seg lav. Bildet viser produksjonssjef Skjalg Pedersen ved en tidligere anledning.
Fisken vokser bra og dødeligheten holder seg lav. Bildet viser produksjonssjef Skjalg Pedersen ved en tidligere anledning.

Salmon Evolution tilbake på sporet: Har ristet AGD-hendelsen av seg

I slutten av mai meldte de om forøket dødelighet som følge av AGD. Nå forteller de at biomasseproduksjonen er tilbake på sporet med sterke biologiske ytelser.

Publisert Sist oppdatert

 - Siden Q1 2023-rapporteringen i mai har vi opplevd sterk biologisk ytelse ved Indre Harøy med god appetitt og normale dødelighetsnivåer på tvers av alle fiskegrupper, skriver de i en produksjonsoppdatering.

Per 30. juni 2023 hadde selskapet rundt 1 047 tonn (LW) stående biomasse, en økning på 31 % siden 21. mai 2023. Veksten for batch 5 kaller de eksepsjonell, og denne gruppen har allerede en gjennomsnittsvekt over 1,1 kg, opp fra 650 gram per 21. mai.

Batch 6 og 7 ble også satt inn i løpet av kvartalet og forventes å gi ytterligere vekst i biomasse i løpet av de kommende månedene. Ytterligere tre smoltutsett til er planlagt i år, ett i Q3 og to i Q4.

Selskapet forventer å starte neste slakting sent i Q3 2023 og videre å nå stabile produksjonsvolumer på 7900 tonn HOG per år i løpet av fjerde kvartal 2023.

- Vi er veldig fornøyde med den sterke biologiske ytelsen vi har sett den siste måneden og å være tilbake i produksjonsmodus. I løpet av andre kvartal har vi opparbeidet uvurderlig driftskunnskap og ser frem til å fortsette produksjonsopptrappingen og forberedelsene til neste slakting, sier administrerende direktør i Salmon Evolution, Trond Håkon Schaug-Pettersen.

Ferskvann svært effektivt

For å nedkjempe AGD tydde man til ferskvann. Det betegnes som svært vellykket.

- Ferskvannsbehandlingen har vist seg å være svært effektiv mot AGD, og fisken har nå god appetitt og har normale dødelighetsnivåer på tvers av alle fiskegrupper etter behandlingen, skriver de.

I tillegg har man de siste månedene installert og fått operativ en ferskvannsproduksjon på stedet som sikrer minimal responstid ved behov.

- Dette gjør det det mulig for Salmon Evolution å ha ferskvannsbehandlinger som en forholdsregel og integrert del av fiskeoverføringsprosesser, forteller de.

Både denne hendelsen og ellers annen drift så langt har åpenbart gitt dem en stor mengde operasjonell kunnskap.

- Det har medført uvurderlige innspill til Indre Harøy fase 2 og til internasjonale ekspansjonsprosjekter, skriver de i oppdateringen sin.

Slik gikk det med batch 2

Batch 2 ble som tidligere meldt ferdig utslaktet i mai.

Her fikk man ut ca. 600 tonn HOG med 93 % superior-andel og jevn vektfordeling i gruppen.

Fisken ble omsatt med en gjennomsnittspris på 95 kr/kg HOG.