Illustrasjon av det landbaserte oppdrettsanlegget til Geo Salmo på Island.
Illustrasjon av det landbaserte oppdrettsanlegget til Geo Salmo på Island.

Artec Aqua signerer avtale med landbasert matfiskanlegg

26. august 2022 – Ålesund-selskapet Artec Aqua AS har i dag signert en avtale med islandske Geo Salmo ehf for å prosjektere og bygge et landbasert oppdrettsanlegg for atlantisk laks på Island.

Publisert Sist oppdatert

Anlegget skal ligge i Thorlákshofn, nær Reykjavik. Produksjonskapasiteten for hele anlegget er 18,900 tonn sløyd fisk. Utbyggingen vil skje i flere faser.

Som totalleverandør vil Artec Aqua være ansvarlig for design, prosjektering, bygging og ferdigstillelse av hele anlegget. Total kontraktsverdi er mellom 1,5 og 1,8 milliarder kroner for utbygging av anleggets første fase.

Ingegjerd Eidsvik
Ingegjerd Eidsvik

– Vi gjorde et skisseprosjekt i løpet av våren og er godt fornøyd med å fortsette samarbeidet med gjengen i Geo Salmo. Dette er et svært spennende prosjekt som kombinerer hybridteknologien vår med fordelene ved å holde til på Island, hvor sjøvann skal tilføres via borehull og filtreres naturlig gjennom lavastein, sier Ingegjerd Eidsvik, CEO i Artec Aqua.

Bruker egenutviklet system

Artec Aqua, som er et heleid datterselskap av Oslo Børs-noterte Endúr ASA, vil umiddelbart igangsette konseptdesign og ingeniørarbeid. Byggestart er planlagt i tredje kvartal 2023.

Teknologien som skal brukes i anlegget er Artec Aqua Hybrid System, hvor opptil 70 prosent av vannet resirkuleres. Selskapet forteller at temperaturprofilen på vannet som kommer fra brønner ved anlegget i Thorlákshofn passer svært godt med Artec Aquas egenutviklede hybridsystem. .

Håper prosjektet skal være døråpner

Ingegjerd Eidsvik påpeker at Island har en raskt voksende oppdrettsnæring, med erfaring fra landbasert oppdrett. Hun håper prosjektet med Geo Salmo vil kunne åpne døren for flere muligheter på Island.

Islands produksjon av oppdrettsfisk har økt betydelig de siste årene. Totalt ble det produsert rekordhøye 45 458 tonn laks i 2021, en økning på 35 prosent sammenlignet med 2020, ifølge Islands nasjonale statistiske institutt, Statistics Iceland.