Henrikke Brekken Oppedal startet 2. januar som ny fagkoordinator avl og FoU i Osland Genetics.

Hun er ny fagkoordinator for avl og FoU

- Det var lett å se på CV-en at dette var en person som tydelig vil satse på havbruksnæringen, sier daglig leder Thoralf Solberg i Osland Genetics.

Publisert Sist oppdatert

Osland har siden 1963 utviklet og bevart Norges eldste stamme av regnbueørret, og Osland Genetics sitt team holder til i Bjordal i Høyanger kommune.

Daglig leder Thoralf Solberg i Osland Genetics sier til LandbasedAQ at de nylig har ansatt Henrikke Brekken Oppedal som fagkoordinator avl og FoU i Osland Genetics. 

- Vi har gjort noen endringer i selskapet, der Andreas Borge som har hatt deler av dette ansvaret tidligere går over i en ny rolle i selskapet. Henrikke tar over noen av hans oppgaver, samt vi har lagt til noen nye også, sier Solberg. 

Les også: Skal ha fôkus på stamfiskrekrutter og FoU-grupper

- Hun var rett oppi fiskekarene 

Årsaken til at Osland Genetics nettopp valgte Oppedal i stillingen, forteller han har vært på grunn av hennes engasjement, erfaring og væremåte. 

Thoralf Solberg, daglig leder for Osland Genetics mener Henrikke Oppedal blir en verdifull person i temaet deres fremover, og liker at hun allerede de første dagene gikk rett i fiskekarene og flyttet fisk.

- Henrikke er en likandes person. Hun har en fin utdannelse, og ikke minst har hun vært flink i utdannelsen. Hun har jobbet i ferier, blant annet ved HI sin forskningsstasjon på Matre. Hun har også relevant erfaring fra Lerøy der hun nylig jobbet. Det var lett å se på CV-en at det er denne næringen hun vil satse på.

Den lokale tilknytningen var også viktig for selskapet. 

- Samtidig som hun ga tydelig uttrykk for at hun har lyst til å være med og ta i fisken, og ikke bare sitte på et kontor. Hun har lyst til å være ute og jobbe i felten, og det har hun bevist i disse ukene hun har vært med oss. Hun var rett oppe i karene og flyttet på fisk. Det liker jeg, sier Solberg. 

Oppedal skal også sitte i selskapets fagråd for avl og genetikk, der Solberg påpeker de da drøfter de lange linjene og selskapets retning videre. 

- Fin start

28- åringen sier til LandbasedAQ at hun ser frem til å ta fatt på nye utfordringer.

- Det er spennende å få jobbe i et mindre selskap, da blir man involvert i mye. Osland produserer kun ørret, som er en art jeg ikke er like godt kjent med som laks, det er også spennende, sier hun. 

Oppdal startet 2. januar 2024, og oppstarten i Osland beskriver hun som veldig fin. 

- Jeg har blitt tatt godt imot og fått god opplæring av dyktige folk. Jeg har startet med å være med i produksjonen for å bli kjent med rutinene her. 

Stillingen hennes er todelt- der hun skal fokusere på både avl og FoU. 

- I forbindelse med avlsarbeidet blir arbeidsoppgavene mine å følge opp og planlegge rognproduksjon, og delta i arbeidet med å videreutvikle avlsstammene. FoU-delen av arbeidet innebærer deltakelse i ulike forskningsprosjekt, både interne i Osland-konsernet og eksterne.

- Lært mye i Lerøy

Oppedal kom fra stillingen som kvalitetskoordinator i Lerøy Sjøtroll, og har en mastergrad som sivilingeniør i havbruk og sjømat.

- Her har jeg fått gjort mye forskjellig, blant annet har jeg vært internrevisor og deltatt i prosedyrearbeid. Jeg har fått et innblikk i store deler av produksjonen på settefisk og sjø, og lært utrolig mye. Tidligere har jeg arbeidet i kortere perioder som driftstekniker på Havforskningsinstituttet på Matre, også her lærte jeg veldig mye som er relevant i denne jobben.

28-åringen forteller at hun vokste opp like ved Sognefjorden, og var så heldig å ha sommer- og helgejobb på sjøanlegg da hun var yngre. 

- Jeg trivdes godt i jobben, og fikk en forkjærlighet for næringen som også då var i vekst. Når jeg skulle starte å studere ble studieretningen sivilingeniør i havbruk og sjømat opprettet, med en kombinasjon av biologiske og tekniske fag, så då var valget enkelt for meg, sier hun. 

- Tett på produksjonen

Personlig ser Oppedal frem til å lære mer om ørret og avl, særlig da til å få være tett på og delta i avlsarbeidet, og bli god på det. 

- Målet er jo at vi greier å bedre, og i beste fall løse, noen av utfordringene vi står ovenfor i dag, knyttet til ørretproduksjon. 

28-åringen vokste opp på Oppedal i Sogn, men bor i Bergen, hvor hun har bodd de siste ni årene. 

- I forbindelse med jobben i Osland bor jeg nå også deltid på Oppedal. Jeg har kontorplass i Bergen, men skal være på stamfisklokaliteten på Osland noen dager i uken, så det blir litt reising i forbindelse med jobb for å kunne være tett på produksjonen, sier hun. 

For å få flere kvinner inn i bransjen mener Oppedal det er viktig å synliggjøre alle mulighetene som fins i næringen, og påpeker at det er behov for mye forskjellig kompetanse.