Carnegie-analytiker Philip Scrase.

– Vi ser landbasert oppdrett i BC som lite gjennomførbart

Meglerhuset Carnegie mener prisen for overgang til lukkede anlegg vil komme i milliardklassen for oppdrettsselskapene.

Publisert Sist oppdatert

LandbasedAQ/Kyst.no har tidligere torsdag skrevet om at den kanadiske regjeringen vil fase ut tradisjonelt oppdrett i åpne merder i British Columbia.

Grieg Seafood har varslet at de vil stoppe alle investeringer, mens Mowi har sagt at de vil bruke tid til å vurdere alternativene. Cermaq er også langt fra fornøyd, og sier de vil vurdere neste skritt.

– Selv om vi ser landbasert oppdrett i BC som lite gjennomførbart, kan lukkede anlegg gi noen driftsfordeler gitt de miljømessige risikoene i sjøen i BC, selv om teknologien ennå ikke er fullt kommersialisert og kapitalkostnadene vil være betydelige, kommenterer Carnegie-analytiker Philip Scrase, på vegne av meglerhuset torsdag.

For Grieg Seafood (GSF) estimerer Carnegie potensielle kapitalkostnader (capex) på rundt 1 milliard kroner, som de mener er nødvendig for overgang til lukkede anlegg i sjøen, og driftskostnadene (opex) kan også bli høyere.

– Dette vil komme i tillegg til en allerede presset balanse og tunge kapitalkostnader for å bygge opp virksomheten i Newfoundland. Kapitalkostnadene vil trolig være tilsvarende for Mowi, skriver de.

Kan være mulig avvikling

Selv om man unngår et verst tenkelig scenario med ingen fornyelse av oppdrettslisenser i BC, mener Carnegie at overgangen fra konvensjonelt oppdrett om fem år gir usikkerhet om gjennomførbarheten av lakseoppdrett i regionen, og meglerhuset ser en mulig avvikling fra 2029 som en reell mulighet, men ikke en gitt, da de mener lukkede anlegg, kan være gjennomførbare.