Smart Fish Feeder

Har utviklet ny type fôrautomat for settefisk

Det danske selskapet Daniit har utviklet en fôringsautomat som skal spre fôret bedre og dermed gi bedre vekst, fôrutnyttelse og fiskevelferd. På AquaNor viste de den frem. Se video i slutten av saken.

Publisert Sist oppdatert

- Fôrautomaten er laget i samarbeid med sammen med danske fiskeoppdrettere hvor vi har prøvd å høre hvilke utfordringer som er med tradisjonelle fôrsystemer. Og ut fra de problemstillingene har vi prøvd å finne en løsning, som gjerne skulle gi fordeler i produksjonen, sier Carsten Poulsen i Daniit.

Selskapet jobber blant annet tett med Skagen Salmon.

 Det vi har funnet ut av de tradisjonelle fôrautomater, som typisk er rørforsystemer, det er, at de kan være vanskelig å vedlikeholde og vanskelig å gjøre vedlikehold på.

Han sier de kan ha litt utfordring med at fôret kan mugne om man ikke bruker fôrrautomatene i lengre tid.

- Så derfor har vi prøvd å lage et nytt system, hvor vi i bunn og grunn har en fôrautomat, som ikke går på tvers av karet, men kun inn mot sentrum, sier han.

Se videoen under for nærmere forklaring.

- Det som er forskjellen med vår fôrautomat, er at den rent faktisk fôrer i sentrum. Det er en motor i midten, som kjører opp og ned i hastighet, og dermed oppnår du en full utfôring av hele arealet av tanken, sier han.

Fôret skal bli spredd over hele tanken.

- Mange, som kjenner til slike modeller, vet også godt, at der er forskjell på, hvordan spredningen er på fôret i forhold til størrelsen av pelleten. Derfor finnes det to sentrale ringer, som, avhengig av hvilken fôr-dimensjon man bruker, kan legges inn i selve sprededelen, og man kan justere dem etter fôr-størrelsen.

Poulsen hevder også at den skal være enklere å vedlikeholde.

Selve systemet blir utført i støpt plastikk, og den bærende del er i syrefast ekstrudert aluminium.

Modellen de har med seg til AquaNor er derimot 3D-printet.

Se video der Carsten Poulsen forklarer den nyutviklede fôrautomaten: