Herfra styres og overvåkes de to RAS-avdelingene til Elvevoll Settefisk.
Herfra styres og overvåkes de to RAS-avdelingene til Elvevoll Settefisk.

Se video: Slik er det hos Elvevoll Settefisk

Seksti internasjonale RAS-forskere og LandbasedAQs utsendte var i oktober på ekskursjon til Elvevoll Settefisk. I en video (gå til enden av saken) kan du se og høre litt om selskapets tanker rundt RAS-produksjon. 

Publisert Sist oppdatert

Konferansen Nordic RAS ble i år arrangert i Tromsø med over 200 deltagere. Ca. en tredjedel av dem ble igjen en ekstra dag for å få være med på ekskursjon. Turen gikk ca. ti mil sørøst til Elvevoll Settefisk. 

Settefiskanlegget er eid av Arnøy Laks og var tidligere et rent gjennomstrømmingsanlegg. Men i  januar 2021 åpnet de sine to nye RAS-avdelinger.

I videoen til slutt i artikkelen forteller daglig leder i Elvevoll Settefisk,  Sigmar Arnarsson om selskapet og litt om erfaringene deres med RAS. 

Vi får også bli med en tur inn i gjennomstrømmingsavdelingen.

Daglig leder i Elvevoll Settefisk, Sigmar Arnarsson forklarer til Nordic RAS-delegatene om anlegget. Se video nederst i saken for detaljer. Foto: Pål Mugaas Jensen

Selskap med lang historie

Elvevoll Settefisk ble byget i 1985, men i likhet med mange andre lignende anlegg, så gikk de etter hvert konkurs. Anlegget ble startet opp igjen etter noen år og ble så oppkjøpt av Arnøy Laks i 2006. 

- I dag er vi ni ansatte. Vi har to praksisstudenter, og vi kan produsere opp til 2,5 millioner smolt. Vi har ingen størrelsesbegrensning i tillatelsen, kun antall, forklarer Arnarsson. 

Han kaller klekkeriet det mest interessante i hele Norge. 

- Vi har alle systemene du kan tenke deg. Vi har gjennomstrømning, vi har gjenbruk, og vi har RAS. 

Fra gjennomstrømmingsavdelingen til Elvevoll Settefisk.
Fra gjennomstrømmingsavdelingen til Elvevoll Settefisk.

Ønsket større kapasitet

Hovedgrunnen til at de ønsket å oppgradere anlegget var at de hadde lav kapasitet. 

- Vi hadde bare 1300 kubikkmeter, og halvparten av det var vann fra omgivelsene. Vi tok sjøvann gjennom varmeveksling og blandet det med elvevann, sånn at vi om vinteren kunne opprettholde en stabil temperatur på 2 til 3 grader. 

- Det betyr at vi bare satte fisken i et kjøleskap. Men vi doblet kapasiteten ved å bygge RAS-anlegget, der alt er oppvarmet. 

RAS ga kunnskaps-utfordringer

Da de bygget RAS-anlegget oppdaget de at de måtte bli eksperter på RAS ganske raskt uten å ha noen forkunnskaper.

- Å bli ekspert på noe du ikke vet noe om, er vanskelig. Vi kan fisk, vi kjente det gamle anlegget vårt ganske godt, og så fikk vi dette nye med alle de nye parametere, nye pumper, nytt alt.

Men den prosessen mener han har gått veldig bra. 

- Nå har vi fått følelsen med systemet, vi kjenner det og vi vet hva det kan tåle, og så langt har det ikke skjedd noe stort. Og jeg vil også legge til at at det skyldes at vi har gode folk som vet hva de gjør. Det er veldig viktig, understreker han. 

Samtidig har en slik utvidelse også en bakside, nemlig en kostnad.

- Det er en stor investering for et lite selskap. Det er den så langt største investeringen til Arnalaks-konsernet og det var til og med den største private investeringen i Storfjord kommune. Å bygge et slikt anlegg tar tid og ressurser fra daglig produksjon, og alt er nytt for oss. 

Deltagere på Nordic RAS 2023 i Tromsø på besøk hos Elvevoll settefisk.
Deltagere på Nordic RAS 2023 i Tromsø på besøk hos Elvevoll settefisk.

"Hybrid" RAS-anlegg

Før de etablerte RAS-anlegget var det en intensiv periode med å finne ut hva de skulle bygge. 

- Vi kontaktet mange leverandører av RAS-anlegg. Og de forteller jo alle at de har det beste anlegget. Så det var en lang prosess, forklarer han.

Selskapet endte opp med å velge Billund Aquaculture Norway. 

- Etter vår mening leverte de smarte løsninger. Og en av de viktigste fordelene slik vi så det, var at de ikke har så mange komponenter. Det er et relativt enkelt system, men ingen deler i tankene, noe vi ser gir oss mange fordeler. 

Etter hvert ble jo Billund Aquaculture Norway til VAQ. 

- Anlegget er en slags VAQ-Billund Aquaculture-fasilitet. 

Arnarsson legger ikke skjul på at det ikke er det største RAS-anlegget som er i Norge, men han mener det er et veldig bra et.

- Vi har to avdelinger, RAS 1 og RAS 2, som er nesten like. Bortsett fra at de ene er for fisk fra 5 til 50 gram, og de andre er for fisk som veier 50 gram og mer. 

Fra RAS-1-avdelingen hos Elvevoll Settefisk. Denne og RAS-2 ble åpnet i 2021.
Fra RAS-1-avdelingen hos Elvevoll Settefisk. Denne og RAS-2 ble åpnet i 2021.

Han er ikke i tvil om at RAS fungerer veldig bra for dem.

- Åpenbart fungerer det. Det har gitt oss merverdi. Vi har mer stabile parametere, og vi har stabile biofiltere. Vi har et system som er lett å håndtere. 

Han sier de kan se forskjellene på fisken når de flyttes over til RAS. 

- Vi har eksplosjon i veksten, og fisken trives virkelig der. Jeg vil si at hvis vi hadde hatt RAS overalt, ville vi hatt enda bedre produksjon. Men vi har et gammelt anlegg, vi er en slags hybridløsning med produksjonen vår, men vi kan se at de beste resultatene kommer fra RAS. Når du har de naturlige omgivelsene vi har får du iskaldt vann om vinteren og veldig varmt vann om sommeren. Å ha et anlegg som kan kontrollere toppene er alfa og omega for oss. 

Se filmen og la Arnarsson også ta deg gjennom gjennomstrømmingsdelen av anlegget.

Se film fra da deltagere fra konferansen Nordic RAS var på besøk hos Elvevoll Settefisk