Slik tenker man seg at det nye anlegget skal se ut.
Slik tenker man seg at det nye anlegget skal se ut.

Planlegger to nye moduler på Rjukan

Hima Seafood, som skal bygge landbasert matfiskanlegg på Rjukan, har klare planer for videre utbygging med to nye moduler, kalt Rjukan 2 og 3.

Publisert Sist oppdatert

Det er avisen Rjukan Arbeiderblad som melder dette.

Ifølge avisen sier ledelsen i Hima Seafood at oppdrettsanlegget som allerede er under bygging, bare er begynnelsen. De ser også for seg å kunne eksportere selve teknologien de utvikler med byggingen.

- Det har aldri vært bygget et så teknisk toppmoderne og høyt utrustet oppdrettsanlegg noensinne noen plass i verden, og heller ikke et anlegg av denne størrelsen, og det er målet for at dette skal bli en eksportvare og at vi kan utvikle dette prosjektet. Å gå med Hima inn i nye faser, både i Norge, men også internasjonalt, forteller daglig leder Sten Falkum til avisen.

I forrige uke kom det frem at anleggsarbeidene hadde startet og at man hadde fått på plass en finansiering på 2,5 milliarder kroner. Den første fisken, som i dette anlegget blir ørret, skal etter settes inn som i november 2023.

Falkum forteller at der det tidligere har vært litt mindre norske investorer og børsinvestorer, kommer nå de store bærekraftsfondene på banen.

- De fondene vi har fått med oss er gigantfond, men de går kun inn der hvor du skårer maksimalt på dyrevelferd, miljø og bærekraft, sier han.

Han forteller at Rjukan blir hovedkontoret for Hima, der anlegget knyttet til kontoret blir det første av en serie på fem anlegg. Samtidig sier han at de tror at to nye moduler av det de bygger nå, også skal være der, selv om endelig beslutning ikke er fattet.

Teknologiselskapet Eyvi skal stå for byggingen av det 27 000 kvadratmeter store oppdrettsanlegget, mens Totalbetong er underleverandør. Ellers har Hima Seafood inngått samarbeid bl.a. med Osland Havbruk som skal sørge for rognleveranse fra Oslands-stammen, mens Villa Seafood vil ha ansvaret for distribusjon og prosesseringsstrategi.