Nærbilde av oppfinnelsen. Vann med fôrspill og slam spyles mot en rist, og fôret vil falle ned, mens slammet går gjennom. Den grå enheten oppe til venstre er et munnstykke for trykklusft som av og til flushes for å blåse bort slam som har satt seg fast.

Nofima har patentsøkt oppfinnelse:
Med denne kan fôrspillet i settefiskanlegg nær elimineres

Det begynte som et ønske om å kunne bli mer presise i forskningen. Nå har det blitt til et verktøy som også vil kunne ha stor nytte i kommersielle anlegg.

Publisert Sist oppdatert

For video, scroll til enden av saken.

I oppdrettsanlegg på land går rundt 10 prosent av fôret til spille. Fôret blandes med avføring i avløpet og skaper slam. Fôret er en ressurs på avveie, og det vil Nofima og Vard Aqua gjøre noe med. Oppfinnelsen med arbeidsnavn «spillboks», skiller ut uspist fôr fra avløpsvannet og gjør det mulig å resirkulere fôret tilbake til laksen.

I alle år har forskere ønsket å måle fôrinntak og fordøyelighet av fôr i forskningen på en enklere måte. Hos oppdrettsfisk er det mye vanskeligere å måle nøyaktig fôrinntak og fordøyelighet av fôr enn hos husdyr. Hos husdyr kan man samle opp avføring i renna og fôrrester i trauet. Men hos fisk blandes alt i vannet.

Derfor ønsket forskerne et forbedret verktøy for å samle opp fôr og avføring.

Fôret skilles fra vann og slam. Foto: Pål Mugaas Jensen

Først jobbet forskerne med utvikling av en separator, altså teknologi for å utvikle sentrifugalkraften for å sortere partikler. De kom ikke helt i mål med den, og etter diskusjoner gikk de bort fra det og over til filtrering der vi testet ut forskjellige rister, gjenstander og former under vannstrømmen.

Etter hvert utviklet det seg en ide om at det måtte være noe vertikalt, der vannet kommer inn fra siden. Løsningen de kom fram til, baserer seg på at spretten i fôret kontra den mer klissete avføringen, skiller fôr og avføring i ulike fraksjoner.

Løsningsorienterte forskere og kreative teknikere gjør at Nofima nå har en spillboks klar til å utvikles for verdensmarkedet.

Og på torsdag ble den vist frem for media i forbindelse med Smoltkonferansen 2022 på Sunndalsøra.

F.v: Peder Anders Rød, leder for marked og forretningsutvikling ved Vard Aqua; statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Kristina Sigurdsdottir Hansen; Nofima-forsker og prosjektleder, Turid Synnøve Aas og divisjonsdirektør for Akvakultur i Nofima, Bente E. Torstensen under fremvisningen av den nye oppfinnelsen.

Fordeler i forskningen

I forskningen har spillboksen tre åpenbare fordeler.

− Vi håper spillboksen skal gi oss nøyaktige målinger, at forsøksteknikerne våre får en enklere arbeidshverdag, og fisken slipper å bli håndtert, sier Turid Synnøve Aas i Nofima, som er en av forskerne bak metoden og prosjektleder.

Her får hun også støtte av pensjonert Nofima-forsker Torbjørn Åsgård som var en av dem som initierte utviklingen av det som nå har blitt en patentsøkt oppfinnelse.

- Økt presisjon er noe av det viktigste som oppdrettsnæringen kan fokusere på. Den har et stort uutnyttet potensial på å bli mer presise i alt den foretar seg, sier han.

Pensjonert Nofima-forsker, Torbjørn Åsgård (t.v) har vært aktiv i utviklingen. Her i samtale med en annen tidligere Nofima-forsker, Ståle Refstie (t.h.), nå ordfører i Sunndal kommune

At fisken slipper å bli håndtert gjør også at forskerne kan ta ut hyppigere prøver fordi de ikke trenger å ta hensyn til fisken. Det mener de gir bedre forskning.

Aas er rask med å fortelle om hvordan Nofima har hatt nytte av kreativiteten og dedikasjonen til forskningstekniker Frode Nerland.

− Han har lagt ned mye tid til å observere og med sin kreativitet har han mekket til stadig nye forbedringer. I Nofima er det sjelden sånn at vi går og kjøper noe helt ferdig. Vi mekker det til, og det er Frode god til, sier Aas.

Fordeler for industrien

Nofimas folk har laget en løsning som skiller ut fôr slik at fôret kan gjenbrukes. Hvordan fôret tas inn igjen i omløp, er opp til Vard Aqua å utvikle videre. Forskerne anser landanlegg som mest aktuelt i første omgang.

− Et landanlegg med et fôrforbruk på 2 tonn om dagen, har normalt et fôrspill på 200 kilo hver dag. Det vil være veldig positivt hvis 200 kilo per anlegg blir en ressurs inn i matproduksjonen, i stedet for å gå til spille.

Må ikke glemme slammet

En annen klar fordel for industrien, er at slammet som skilles ut blir tørrere. Da slipper man ekstra tørkeprosess og det kan spare energi og infrastruktur til slambehandling. Slikt slam uten fôrrester har høyere konsentrasjon av mineraler.

Samtidig vil ikke forskerne selge skinnet før bjørnen er skutt. Verktøyet må videreutvikles om det skal tas i bruk kommersielt, men forsøk i små lukkede anlegg på Nofimas forskningsstasjon på Sunndalsøra, har gitt positive resultater på å skille fôr og slam.

Peder Anders Rød, er leder for marked og forretningsutvikling ved Vard Aqua.

Langt samarbeid

Samarbeidet mellom Nofima og Vard Aqua på Sunndalsøra strekker seg langt tilbake. Allerede i 1985 presenterte Nofima (den gang Akvaforsk) en fôrautomat for Vard Aqua (tidligere Storvik Aqua). Den ble utviklet videre til «skiveautomaten», som mange i laksenæringa nok kjenner til. Den er solgt til mer enn 30 land, og Peder Anders Rød, leder for marked og forretningsutvikling ved Vard Aqua, mener den har vært viktig for selskapet:

− Jeg har vært med fra starten, og det tidlige samarbeidet med Nofima har utvilsomt hatt en stor betydning for etableringen av vår virksomhet på Sunndalsøra.

Videre forskning

For å få fullt utbytte av nyvinningen er det viktig at fôret som skilles ut, kan tilsettes til fisken igjen for å bli spist.

- Derfor har vi nettopp startet et forskingsprosjekt som skal se på om vi klart å få et fôr som tåler å være i vann en stund. Vi ønsker også å se på om vi klarer å få til en konsistens på fiskens avføring som også gjør den enda bedre egnet til å bli sortert bort, slik at den kan tas vare på, sier Aas.

Se video fra presentasjonen. Film: Pål Mugaas Jensen