Nordic Kingfish (tidligere Fredrikstad Seafoods) kan fortelle på sin Instagram-konto at de har satt ut sine første yellowtail kingfish i anlegget sitt i Fredrikstad.
Nordic Kingfish (tidligere Fredrikstad Seafoods) kan fortelle på sin Instagram-konto at de har satt ut sine første yellowtail kingfish i anlegget sitt i Fredrikstad.

Første yellowtail kingfish satt ut i Fredrikstad-anlegg

Dermed er laksen helt og fullt byttet ut med ny art i anlegget ved Glommas utløp.

Publisert Sist oppdatert

Nordic Kingfish, tidligere kjent under navnet Fredrikstad Seafoods forteller på sin instagram-konto at de nå har satt ut sine første yellowtail kingfish.

I starten av 2019 satt selskapet ut sin første laksesmolt i anlegget, men i februar i fjor meldte de at de kom til å gå bort fra laks og heller satse på arten yellowtail kingfish.

Selskapet fortalte da at de hadde opplevd utfordringer knyttet til pandemien som påvirket hele produksjonsperioden de hadde for laks. Og ikke minst ble de hardt rammet av økte energipriser.

Les også: Gir opp landbasert laks - men bare i Norge

Screenshot Instainnlegg Nordic Kingfish

Screenshot av Instaigram-innlegg. Klikk på bildet for å se filmen. Kilde Nordic Kingfish

I april ble det også kjent at morselskapet Nordic Aquafarms hadde skrinlagt planene for et 33 000 tonns landbasert anlegg i California og vil heller bygge et mindre anlegg for yellowtail samme sted.

Selskapet er for tiden i en prosess for å få tillatelse til å bygge et RAS-anlegg på Samoa-halvøya i Humboldt County, Nord-California, og forventer at prosessen er fullført innen 15 måneder.

Godt marked og lave strømpriser

CEO Bernt-Olav Røttingsnes i morselskapet til Nordic Yellowtail, Nordic Aquafarms har tidligere fortalt LandbasedAQ at konverteringen ikke vil være særlig komplisert, da oppsettet på anlegget vil være likt.

Høsten i fjor opplevde også Norge det som ble kjent som strømkrisen. Krigen i Ukraina førte til mangel på strøm i Europa og Norges eksport førte til at prisene her hjemme også steg, spesielt sør for Sognefjorden. Til tross for at Nordic Kingfish sitt anlegg ligger sør for denne linjen, mener Røttingsnes at de kan komme bedre ut av høye strømpriser enn før.

Yellowtail Kingfish
Yellowtail Kingfish

- Den eneste forskjellen er at vannet på yellowtail skal ligge på 20-24 grader mens laksen har gått på 12-13 grader. Denne varmeforskjellen gjør at kWh per kilo fisk vil være lavere på yellowtail enn laksen, da man slipper å bruke mye energi på å kjøle vannet, har Røttingsnes tidligere uttalt til LandbasedAQ.

Røttingsnes påpekte også den gang at prisene på Yellowtail bare har blitt sterkere og på denne tiden i fjor lå prisene på mellom 150-170,- kroner per kilo Yellowtail Kingfish. 

Les mer om produksjonsforskjellene mellom de to artene her.