
Kan man trimme laksen og gi den ekstra oksygen for å bli kvitt geosmin-smak?
Det ønsket en gruppe amerikanske forskere fra bl.a. Freshwater Institute å finne ut av.
Vanlige forbindelser med dårlig smak, inkludert geosmin (GSM) og 2-metylisoborneol (MIB), bioakkumuleres i atlantisk laks produsert i RAS-systemer, noe som resulterer i jordaktig og muggen lukt som er uakseptable for forbrukere.
For å sanere bismak fra markedsklar laks, flytter RAS-anlegg vanligvis fisk til separate etterbehandlingssystemer hvor fôr holdes tilbake og tilsetningsvann med svært lave til ikke-detekterbare GSM- og MIB-nivåer raskt utveksles, en prosess som på engelsk er kjent som «depuration» eller «purging» .
Flere prosedyremessige aspekter som påvirker laksens metabolisme og den tilhørende hastigheten for eliminering av bismak er imidlertid ikke fullstendig evaluert.
Derfor utførte de amerikanske forskerne en studie for å vurdere effekten av svømmehastighet og konsentrasjon av oppløst oksygen (DO) på GSM-nivåer i vann og fiskekjøtt i løpet av en 10-dagers depurasjonsperiode.
Artikkelen «Effects of swimming speed and dissolved oxygen on geosmin depuration from market-size Atlantic salmon Salmo salar» er publisert i Aquaculture og kan leses i full versjon/åpen utgave her.
Forsøksoppsett
I forsøket ble atlantisk laks (5–8 kg), opprinnelig produsert i et RAS-anlegg i semi-kommersiell skala (150 kbm), eksponert for et konsentrert GSM-bad før de ble overført til 12 replikerte systemer med delvis RAS (5,4 kbm totalt volum).
To svømmehastigheter (0,3 og 0,6 kroppslengder/sek.) og to DO-nivåer (90 % og 100 % O2-metning) ble brukt ved bruk av en 2 × 2 faktoriell design (N = 3), og hvert system ble drevet med en 5-t hydraulisk retensjonstid, noe som skaper et forhold mellom vannutskifting og biomasse på 151 L/kg fiskebiomasse/dag.
Geosmin ble vurdert på dag 0, 3, 6 og 10 i systemvannet og i laksekjøttet.
Resultater
En grenseland-effekt (P = 0,064; 0,068) av svømmehastighet ble målt for henholdsvis vann og fisk på dag 3, der litt lavere GSM var assosiert med lav svømmehastighet (0,3 kroppslengder/sek). Disse forskjellene ble imidlertid ikke oppdaget på dag 6 eller 10 når laks vanligvis tas ut for slakting.
Samlet sett indikerer denne forskningen at det ikke forventes betydelige forbedringer i GSM-depurasjon fra RAS-produsert atlantisk laks ved rensing med svømmehastigheter og DO-konsentrasjoner som ligner på de som ble testet under dette forsøket.