
Fôr må bli til fisk, ikke til biogass
Kronikk: Oppsamlet slam fra norske oppdrettsanlegg inneholder en stor andel fôrrester, i tillegg til avføring. Det legges ned stor forskningsinnsats for å samle opp slam, som hovedsakelig blir brukt til produksjon av biogass og gjødsel. Uten fôrrester vil slammet ha redusert verdi. Er det fornuftig ressursbruk å la verdifullt fiskefôr bli til drivstoff og gjødsel?
Forestill deg at du har høns i hagen. Du kaster ut brødskalker og spiselig mat du har til overs til dem, men de lar mye ligge på bakken. Pytt pytt, det er kanskje ikke så ille i din lille hønsegård. Men hvis du legger mange nuller bak fôrspillet duB skaper, kan det overføres til oppdrettsnæringen.
Energikrevende håndtering
Vi trenger en diskusjon om hvordan vi skaper slam fra oppdrettsanlegg.
Norsk lakseoppdrett forbruker nærmere to millioner tonn fôr årlig for å produsere 1,5 millioner tonn laks. Mellom 30 og 40 prosent av fôret (altså 700.000 tonn) blir ikke utnyttet til vekst av fisken, men ender opp som avføring og uspist fôr. Dette blir til dels samlet opp som slam, særlig i oppdrettsanlegg på land, og teknologien er under utvikling for oppsamling i anlegg i sjø. Med dagens filtersystem går mye av avføringen i oppløsning, og oppsamlet slam kan derfor inneholde en stor andel fôr.
Dagens praksis med oppsamling og behandling av slam er ressurskrevende. Slammet skilles fra vann og tørkes før transport, og alt dette krever betydelige mengder energi. Når slammet deretter brukes til biogassproduksjon eller gjødsel, har det allerede gått med store mengder energi i prosessen.
Tre grunner til å endre kurs
Ineffektiv ressursbruk
Dagens fokus på å samle opp slam overskygger et viktig faktum: Vi kan spare store mengder fôr ved å redusere svinnet. Med 2-10 prosent overfôring i anleggene ligger det et betydelig forbedringspotensial i å unngå overfôring eller gjenbruke det uspiste fôret.
Grunnen til at det overfôres er at laksen vokser og utnytter fôret best når den har høyt fôrinntak. Det er derfor vanlig med noe overfôring for å sikre at all fisk har tilgang på nok fôr.
Feil insentiver
Dagens regelverk fokuserer ensidig på utslipp og oppsamling av slam, og det mangler insentiver for å unngå svinn av fôret. Når uspist fôr havner i slammet, blir det plutselig en ressurs for biogass og gjødsel, mens det egentlig er en verdifull fôrressurs som går tapt.
Teknologisk potensial
Det er mulig å redusere mengden fôrrester. Ved å utvikle bedre teknologi for fôring og filtrering kan vi nærme oss målet om null tap fra fôr som ikke er spist. Dette krever også best mulig praktisk fôring og tilpasning av fôrets fysiske egenskaper (slik som hvor fort det løser seg i vann).
Veien videre
For å legge til rette for bærekraftig vekst i oppdrettsnæringen må vi tenke nytt om ressursbruken. Fôr er den største innsatsfaktoren i lakseoppdrett, både økonomisk og miljømessig. Når vi vet at verdifullt fôr ender som slam for biogassproduksjon, er det på tide å endre kurs. Selv om det er lettere å gjøre noe med hønseholdet, er det ikke umulig å gjøre noe med fôrspillet i oppdrett, heller.
Regelverket må moderniseres for å stimulere til best mulig fôrutnyttelse framfor å fokusere ensidig på oppsamling av slam. Heldigvis er nå slam tatt med i Havbruksmeldingen. Regjeringen er bedt av Stortinget om å vurdere hvordan slam kan inngå i en mer sirkulær økonomi.
Ved å redusere mengden uspist fôr kan vi produsere mer mat med mindre ressurser. Det er ikke bare god økonomi – det er også god ressursutnyttelse.