Kassene med grønt gjødslet med lakseslam på vei ut i butikkene.
Kassene med grønt gjødslet med lakseslam på vei ut i butikkene.

Grønt fra Laks har levert de første kassene med spirer og urter fra ny fabrikk

Gründerbedriften Grønt Fra Laks bruker slam fra lakseoppdrett til å dyrke spirer, urter, salat og sopp. Denne uken ble de 150 første kassene med mikrogrønt levert til kundene fra den helt nye fabrikken på Fauske.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er en viktig milepæl for oss. Byggingen av fabrikken på Fauske startet i vår, og vi sådde frøene til karse-, reddik-, brokkoli- og agurkurt som vi leverer nå, for seks dager siden. Plantene vokser raskt, og nå leverer vi disse til kunder som Bama og Havila Kystruten, sier Marius Johansen, gründer og en av eierne av GFL fabrikkene i en pressemelding.

Grønt Fra Laks (GFL)

Driftsselskap er GFL Kvarøy AS i Lurøy hvor Grønt fra Laks AS, Maria Olaisen AS og Stamneset AS er eiere. 

GFL Kvarøy AS sitt datterselskap, GFL Fauske AS (navneendring fra GFL Bodø AS pågår) etablerte seg med fabrikk på Fauske i vår. Det er i dag totalt ni fulltidsansatte i hele konsernet.

Det betyr at mye av det grønne garnityret man kan få kjøpt i butikkene og servert på restauranter fra Mo i Rana i sør til Finnmark i nord, vil komme fra den nye fabrikken på Fauske fremover.

Lakseslam gir verdifull næring til plantene.
Lakseslam gir verdifull næring til plantene.

Bygger landets største salatfabrikk på Fauske

Nå rigges fabrikken på Fauske for å produsere knasende frisk salat i tillegg til mikrogrønt og spirer. 

Illustrasjon av alle reolene på Fauske
Illustrasjon av alle reolene på Fauske

- Vi vil produsere 3,5 millioner salater i året på Fauske når vi er i gang i oktober, så dette blir Norges største og mest miljøvennlige operative salatfabrikk, sier Johnsen videre. 

Satsningen på Fauske gir også flere arbeidsplasser og dagens fem ansatte økes med fem til ti nye.

Hvordan bruke lakseslam til noe nyttig?

Det hele startet i 2021 da Marius Johnsen grublet over hvordan lakseslam kunne brukes til noe nyttig i stedet for å være et problem. Han presenterte idéen om å bruke næringen fra lakseslammet til å dyrke planter for Kvarøy Fiskeoppdrett, og etter prøving og feiling med flere typer vekster og produksjonsmåter, kom gjennombruddet. Grøntfabrikken på Kvarøy startet opp juli 2021, og nå er også fabrikken på Fauske i full gang.

720 000 salater 

Fra oktober kan fabrikkene til Grønt Fra Laks på Fauske og på Kvarøy produsere 4 millioner salater og 100 000 kasser mikrogrønt i året. Det er ikke nok til å dekke etterspørselen i landsdelen, så potensialet er stort. 

De forteller at gründerbedriften vekker oppsikt både her til lands og i utlandet.

 - Nå tar vi en fot i bakken mens vi planlegger neste steg og vurderer om vi skal vokse ytterligere med flere fabrikker. Tenk om vi kunne slippe å importere salat og spirer, og heller produsere kortreist salat og grønt hos oss? spør gründer Marius Johnsen.