Laxey har nå overført yngelen til RAS1-avdelingen. Foto/video: Laxey

Laxey har overført den første yngelen 

Islandske Laxey har overført yngel til RAS1 anlegget for første gang, og produksjonen er et skritt videre for det planlagte landbaserte matfiskanlegget.  

Publisert Sist oppdatert

Laxey hadde sitt første rogninnlegg på deres klekkeri og smoltanlegg på Island 28. november 2023. Anlegget skal levere smolt til det planlagte landbaserte tusen tonns lakseanlegg på Vestmannaøyene, som er en øygruppe utenfor sørkysten av Island. 

Laxey har overført den første yngelen til RAS1-avdelingen.

27. februar meldte Laxey at yngelen for første gang har blitt overført fra klekkeriet til RAS 1. 

- Vi er svært glade for vår første overføring fra klekkeriet til RAS 1. Chris Malanka, vår ferskvannsleder, og Kristin Hartmannsdottir, prosjektleder, håndterte prosjektet bra og gjorde det feilfritt. Lakseyngelen ser bra ut, og de begynner å ta til seg fôr veldig bra, melder Laxey. 

Første av sitt slag på Island

Laxey sitt pågående prosjekt består av både et settefiskanlegg og et matfiskanlegg.

Teknologisjef Hallgrimur Steinsson har tidligere uttalt at de har fått bygget et toppmoderne RAS-anlegg med en ferdiglevert løsning fra AKVA Group Land Based med Zero Water Concept - noe som betyr at det har nitrogenisering og de-fosforisering, som gjør at de er i stand til å oppnå 99,8 % gjenbruk av vannet på smoltanlegget. 

Laxey la inn sitt første rogninnlegg i slutten av nov 2023, og ambisjonen er å få fisken opp til 100 gram før den videreføres til matfiskavdelingen som er under bygging.

- Smolten vil bli overført til matfiskanlegget om 10 måneder, som befinner seg på samme øy som klekkeriet, og de første laksene vil være tilgjengelige for salg i fjerde kvartal 2025. Dette er det første klekkeriet/smoltanlegget av sitt slag på Island, forteller Asgeirsson fornøyd. 

Steinsson påpeker at de nå har en viktig jobb foran dem.

- Neste mål er å få fisken opp til 100 gram og levere dem til vårt matfiskanlegg. Vi bygger dette opp i løpet av det neste året, skriver han. 

Selskapet tok imot 300 000 rognkorn 28. november 2023 og har til hensikt å øke produksjonen gradvis i noen omganger til 1,2 millioner per mottak. 

- Målet er å nå en kapasitet på fire millioner 100-grams smolt på stasjonen per år, sa Steinsson.