Illustrasjonbilde: Marine Harvest.

Marine Harvest: -Blir best på storsmolt

Marine Harvest satser på settefiskproduksjonen av storsmolt og utvider anlegget på Tustna til å bli et av verdens største. - Dette vil bli et viktig bidrag i vår strategi for å redusere produksjonstid i sjø. Smolten blir både større og bedre, sier direktør for Marine Harvest Region Midt, Ørjan Tveiten.

Publisert

Denne artikkelen er eldre enn to år.

Marine Harvest går nå løs på tredje byggetrinn på Nordheim settefiskanlegg i Aure kommune i Møre og Romsdal. Anlegget som ble etablert på 80-tallet fikk sin første avdeling basert på resirkulering i 2009. Byggetrinn to basert på samme teknologi ble ferdigstilt i 2016, og nå bygges altså en tredje avdeling. Alle 3 avdelinger er basert på resirkuleringsteknologi med 99,9 % resirkuleringsgrad. Det kommer frem i en pressemelding fra selskapet.

Ørjan Tveiten i Marine Harvest. Foto: Marine Harvest.

Storsmolt-anlegget vil bli Marine Harvest-gruppens største biomasseprodusent på land. Fisken som skal produseres her vil veie opp mot 400-500 gram.

- Dette vil bli et viktig bidrag i vår strategi for å redusere produksjonstid i sjø. Det er mer enn en tredobling av vekten i forhold til en stor andel av smolten (smålaks) som leveres fra øvrige settefiskanlegg i dag. Smolten blir både større og bedre, sier direktør for Marine Harvest Region Midt, Ørjan Tveiten.

Bedrer produksjonen

Illustrasjonsbilde av anlegget i Tustna. Foto: Marine Harvest.

Dette vil bli et betydelig bidrag for å redusere utfordringene med lus i sjø.

- Vi ser at større smolt totalt sett får mindre utfordringer. Færre biologiske utfordringer og høyere startvekt gir redusert produksjonstid på flere måneder i sjø, sier Ørjan Tveiten.

- Marine Harvest skal bedre produksjonen i alle ledd. Større produksjonskapasitet vil gi oss mer fleksibilitet og kapasitet. På den måten vil vi være i stand til å tilfredsstille behovet i sjø på en helt annen måte, legger Tveiten til.

Anlegget på Nordheim vil ha samlet produksjonskapasitet på over 2000 tonn per år. Siste trinn av byggeprosessen beregnes avsluttet i 2018, og første smolt fra anlegget vil også settes i sjø samme år. Smolten fra anlegget skal leveres til Marine Harvests sjøanlegg i Møre og Romsdal og Trøndelag.

Lavt forbruk, maks utnyttelse

- Anlegget vil dimensjoneres for både ferskvann og sjøvann for å ha maksimal fleksibilitet. Behov for nytt vann vil være ca. 0,4 kubikk per minutt ved maks utnyttelse av de tre anleggene. Dette er svært lavt og skyldes at også det nye anlegget bygges med fosforfelling og denitrifisering som medfører at en har et spedevanns behov på 1/10 av et tradisjonelt resirkuleringsanlegg og gir en veldig stabil vannkjemi, sier driftsleder ved Nordheim settefiskanlegg, Nils Ole Klevjer.