Fase 1 er nå fullfinansiert. Her fra en for inspeksjon selskapet Graintec - som skal levere fôringsutstyr - hadde hos Proximar i Japan desember 2022.
Fase 1 er nå fullfinansiert. Her fra en for inspeksjon selskapet Graintec - som skal levere fôringsutstyr - hadde hos Proximar i Japan desember 2022.

Proximar har sikret seg full bank-finansiering

Proximar Seafood AS har gjennom datterselskapet Proximar Ltd. (Japan) mottatt et lånetilbud fra et syndikat bestående av to store japanske banker på et bedriftslån på JPY 8,8 milliarder (NOK ~680 millioner).

Publisert Sist oppdatert

Tilbudet består av et Highly Confident Letter (lånetilsagn) sammen med en intensjonsavtale.

Med forbehold om endelig godkjenning, vil Proximar ha sikret den fullstendige gjeldsfinansieringen for sitt første landbaserte lakseoppdrettsanlegg utenfor Tokyo, Japan.

- Vi er glade for å endelig se hele gjeldsfinansieringen nå komme på plass for trinn 1-fasiliteten vår. Proximar har evaluert flere gjeldsfinansieringsalternativer de siste to årene, og tilbudet representerer selskapets foretrukne alternativ for gjeldsfinansiering i tråd med vår målsatte gjeldsgrad. Å få en komplett gjeldsløsning for både bygge- og driftsfasen til attraktive vilkår, markerer et gjennombrudd for selskapet, sier Joachim Nielsen, administrerende direktør i Proximar i en børsmelding.

Et Highly Confident Letter utstedes vanligvis i Japan etter at en betydelig del av due diligence-undersøkelsen er fullført og på tidspunktet da utførelsesrisikoen antas å være minimal. Lånetilbudet innebærer at Proximar vil nå en ~45 prosents ambisjon om gjeldsgrad.

Lånetilbudet er strukturert som et syndikat, fullt dekket av de to involverte bankene. Lånet anses å tilbys til attraktive vilkår med en rente under 5 % og dekker både gjenværende byggefinansiering samt driftsfinansiering.

Tilbudet er underlagt vanlige betingelser som endelig godkjenning av kredittkomiteen, juridisk due diligence og utfylling av lånedokumentasjon.

Utbetaling av den første delen av lånet er planlagt til mars 2023 og den andre i løpet av sommeren 2023, på tidspunktet for overtakelse av oppvekstbygget etter smolt.

Både konstruksjon og produksjon er i rute

Selskapet melder at fisken fra den første batchen med egg, som ble satt inn i anlegget i oktober, trives i startfôringsavdelingen. For øyeblikket er tre batcher inne i produksjon og presterer ifølge selskapet godt og i samsvar med forventningene.

Fremover forventer Proximar at nye batcher kommer månedlig, noe som muliggjør kontinuerlig slakting fra medio 2024.

- I mellomtiden skrider byggearbeidet til oppvekstbygget etter smolt frem som planlagt. For tiden pågår installasjon av tanker og RAS-utstyr. Hele anlegget forventes å stå ferdig i tredje kvartal 2023, heter det.