Proximar bygger matfiskanlegg for laks i Japan.

Fått betydelig finansiering for den videre driften av matfiskanlegget

Proximar Seafood har gjennom sitt datterselskap Proximar Ltd. (Japan), mottatt et lånetilbud fra en japansk bank på et etterbyggingslån på JPY 4 milliarder (NOK ~300 millioner). Lånetilbudet ble kredittgodkjent 28. desember 2022 og er ment å finansiere Proximars anlegg og produksjon av atlantisk laks ved foten av Fuji-fjellet i Japan.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet skriver i en børsmelding at lånet er underlagt syndikering og visse betingelser.

- Når det gjelder syndikeringen, er det allerede positiv interesse fra andre banker og finansinstitusjoner.

Lånet kan være tilgjengelig for uttak i slutten av 2024, etter selskapets første planlagte slakt medio 2024. Lånet tillater også ytterligere ansvarlige utlån for å nå Proximars gjeldsmål.

- Å sikre gjeldsfinansiering er en hovedprioritet for Proximar. I oktober startet vi produksjonsfasen ved anlegget vårt i Japan med suksess, og dette lånetilbudet viser robustheten i forretningsmodellen vår. Det viser også at vi er i stand til å tiltrekke oss kredittleverandører i finansieringen av Proximars aktiviteter fremover, sier Joachim Nielsen, administrerende direktør i Proximar.

- Dette tilbudet er et springbrett i vår finansieringsplan etter konstruksjon. Med tilbudet forventes det nå også at diskusjoner om byggelån vil gå mer effektivt, sier Nielsen videre.

De pågående diskusjonene med banker og finansinstitusjoner dekker alternativer for videre byggefinansiering samt etterfinansiering.

Proximar har tidligere sikret seg et utestående lån fra JA Mitsui Leasing på JPY 3,25 milliarder (~NOK 245m), som må refinansieres i mars 2024.

- Basert på de pågående dialogene med banker og finansinstitusjoner, er selskapet optimistisk med hensyn til å konkludere med en gjeldsstruktur i tråd med tidligere guiding på ca. 45 prosent gjeldsnivå (~NOK 630m), basert på total prosjektkostnad, skriver de i meldingen.

Proximar side de vil vurdere det mottatte tilbudet og alternativene og gi ytterligere oppdatering.

Inn i produksjonsfasen i oktober

- Den pågående anleggsbyggingen utvikler seg i henhold til planen vår med mer enn 80 prosent av anleggsarbeidene allerede fullført. Byggekostnadene er innenfor budsjett. For tiden pågår installasjonen av produksjonstanker i utvekstbygningen. Produksjonen går etter planene våre , og den andre batchen med egg ble satt inn i desember. Den første batchen som ble satt inn i slutten av oktober har klekket og vil om kort tid bli satt inn i den første fôringsavdelingen som ble satt i drift i desember, skriver selskapet.

Proximar Seafood-sjef Joachim Nielsen i Bergen før han flyttet over til Japan. Foto: Ole Andreas Drønen