Andfjord Salmon: - Ikke behov for universelt desinfeksjonskrav
Andfjord Salmon største bekymring når det kommer til landbasert oppdrett, er at NFD fremsetter en rekke påstander, som de mener hvis faglige grunnlag og dokumentasjon er begrenset.
I sitt høringssvar til myndighetens forslag til nye regler for landbasert oppdrett etterspør Andfjord Salmon mer vitenskapelig dokumentasjon før nye regler innføres, og påpeker at en «one size fits all»-tilnærming til desinfeksjon av inntaksvann vil være lite hensiktsmessig sett opp mot målet om mest mulig bærekraftig sjømatproduksjon.
Martin Rasmussen, administrerende direktør i Andfjord Salmon sier i en pressemelding at de har brukt mye tid på å gjennomgå forslaget og tilgjengelig forskning.
- Vår største bekymring er at NFD fremsetter en rekke påstander hvis faglige grunnlag og dokumentasjon er begrenset. At behovet for rensetiltakene, og en faglig vurdering av effekten, er lite omtalt, er uheldig. Når det ikke foreligger et bedre kunnskapsgrunnlag, er det nærliggende at et absolutt krav om rensing av inntaksvann for alle teknologiske løsninger fremstår som en overdreven «one size fits all»-tilnærming, sier Rasmussen.
Selskapet påpeker at det foreligger begrenset kunnskap om hvordan desinfeksjon av inntaksvann påvirker vannkvaliteten og den mikrobielle sammensetningen i vannet, og hvordan dette igjen påvirker fiskens helse og velferd.
Les også:
-
Desinfeksjon: Hvorfor dose og ikke effekt?
-
Veterinærforeningen støtter krav om desinfeksjon av inntaksvann
-
- Dette tiltaket vil favorisere anlegg som gjenbruker vann
-
– Forslaget kan motvirke innovasjon i havbruksnæringen
-
Troms krever bedre konsekvensutredning
-
Støtter de foreslåtte regelendringene
-
- Landbasert-stansen har svekket norsk konkurransekraft
-
Sjømat Norge ønsker ikke krav til desinfeksjon
-
Advarer mot særkrav for landbaserte anlegg
-
– Må legge til rette for krav om desinfeksjon av avløpsvann
- Kunnskap om hvordan fisk som kanskje har tilbrakt halve livet i et slikt miljø vil takle livet i havet (stor postsmolt), er nærmest fraværende.
- En naturlig mikrobiota
Selskapet påpeker at et annet viktig aspekt av desinfeksjon som ikke er opplyst, er at man også fjerner bakterier som kan ha stor betydning for god helse og normal utvikling av fisken, som immunsystem og fordøyelse.
– Vi mener det er nærliggende at våre svært gode biologiske resultater blant annet kan forklares med at produksjonsvannet har en naturlig mikrobiota som gjør fisken mer motstandsdyktig mot patogenoppvekst og kliniske utbrudd, samt sikrer fiskens grunnleggende helse. Tilgjengelig forskning understøtter dette synspunktet, sier veterinær Christine Thomassen, som er direktør for fiskehelse i Andfjord Salmon.
Andfjord Salmon mener at en «one size fits all»-tilnærming til desinfeksjon av inntaksvann er unødvendig ettersom forebygging av smitte til omkringliggende oppdrettsanlegg allerede ivaretas av krav til avstand mellom landanleggets fysiske utslippspunkt og omkringliggende anlegg.
De skriver at i tillegg har de fleste landbaserte anlegg dypvannsinntak på inntaksvannet, som i tilstrekkelig grad reduserer risikoen for inntak av lakselus.
Selskapet understreker imidlertid at desinfisering som tiltak for å sikre et akseptabelt smittepress, og andre anlegg mot agens, kan være nødvendig i enkelte tilfeller, og særlig i regioner med høy produksjonstetthet. Imidlertid må de positive og negative konsekvensene utredes langt mer før det er forsvarlig å innføre et generelt og absolutt krav om desinfeksjon for alle landbaserte oppdrettsanlegg.
Videre er kunnskapsgrunnlaget for begrenset til å konkludere med at desinfisering av inntaksvann i tilstrekkelig grad innfrir formålet med å redusere potensiale for spredning av smittestoffer fra landanlegg til sjø. Andfjord Salmon mener derfor at det må innhentes mer kunnskap om effekter og virkninger, før et generelt krav om rensing innføres.
I tillegg har Andfjord Salmon følgende merknader til høringsnotatet:
- Selskapet er uenig i at det er et behov for å etablere funksjonskrav for å sikre et tydeligere skille mellom akvakultur på land og i sjø. Lukkede anlegg i sjø vil også kunne rense inntaksvannet og funksjonskravene er således ikke særlig egnet til å skille mellom land og sjø.
- Det er lite formålstjenlig å etablere rammebetingelser som innskrenker betydningen av «bærekraftig produksjon» ned til utelukkende et smittehensyn, som i praksis vil gå på bekostning av andre viktige bærekraftparametere.
- Funksjonskravet vil i praksis ikke være teknologinøytralt.
- En vesentlig konsekvens av funksjonskravet er økt energiforbruk, som vil være kontraproduktivt opp mot myndighetenes ambisjon om bærekraftig næringsutvikling ettersom landbaserte etableringer ofte foregår i kystnære strøk som ofte har et dårlig utviklet kraftforsyningsnett.
Martin Rasmussen sier videre at de mener at forslagene fra NFD reiser så prinsipielle og viktige spørsmål knyttet til hva som er mest mulig bærekraftig utvikling av norsk oppdrettsnæring, at forslagene burde vært undergitt en mer demokratisk prosess, gjennom behandling av Stortinget.
- Fordi begrunnelsen for reglene, og effektene av dem, fremstår mer politisk enn faglig slik kunnskapsgrunnlaget er presentert i høringsbrevet, avslutter Andfjord Salmon-sjefen.
Andfjord Salmon bygger for øyeblikket ut et landbasert oppdrettsanlegg på Kvalnes, Andøya, under en tildelt produksjonslisens for matfisk på 10 000 tonn MTB. Forslagene vil ikke påvirke anlegg som allerede har fått tillatelse til oppdrett på land, ifølge høringsnotatet fra NFD.