Jacob Bregnballe i AKVA group og Hallgrímur Steinsson i Laxey signerer kontrakten på AKVA Day Iceland som ble holdt i Reykjavik.

AKVA group inngår ny kontrakt med Laxey på Island

AKVA group annonserer ny kontrakt med Laxey for landbasert akvakulturteknologi på Vestmannaeyjar, Island.

Publisert Sist oppdatert

Laxey planlegger å bygge et tusen tonns anlegg for matfisk av laks på Island, og har kommet godt på vei med byggingen på Vestmannaøyene, en øygruppe utenfor sørkysten av Island. 

Prosjektet består av et settefiskanlegg og et matfiskanlegg.

Inngår avtale

AKVA group melder fredag 12. april at de har inngått en avtale med Laxey, som  fokuserer på implementering av gjenbruksteknologi i det første av de seks Grow-out-modulene som er planlagt.

Hver modul er designet for å produsere 4 500 tonn laks årlig, noe som resulterer i en totalproduksjon på 27 000 tonn ved fullføring av alle modulene.

- Vi har hatt et utmerket samarbeid med AKVA group i utviklingen av vårt amolt RAS-anlegg som nå er operativt. Vi ser på denne kontrakten for Grow-out-prosjektet som en fortsettelse av vårt forhold i årene som kommer. Vi er glade for å beholde erfaringen fra AKVA group om bord, sier CTO i Laxey, Hallgrímur Steinsson.

Saken fortsetter under. 

Selskapet melder at leveransen fra AKVA group inkluderer design og installasjon av avanserte oksygenerings- og avgassingssystemer, SCADA og elektriske systemer, samt prosjektstyring og rådgivningstjenester gjennom hele prosjektet. Prosjektet er planlagt å starte i 2024.

- Jeg er sikker på at det gode forholdet som ble skapt under utførelsen av Smolt RAS-prosjektet vil komme dette mye større Grow-out-prosjektet til gode. Vi har mye erfaring fra tidligere gjenbrukprosjekter som helt sikkert vil bidra positivt. Vi ser virkelig frem til å fortsette å jobbe med Laxey; vi samarbeider veldig godt, sier Jacob Bregnballe, salgsdirektør i AKVA group Land Based.

I september 2023 initierte AKVA group og Laxey et prosjekt for å installere et gjenvinnende akvakultursystem (RAS) for smolt på Vestmannaeyjar. Dette markerer det første virkelige RAS-smoltanlegget i landet, støttet av Laxeys finansiering på 42 millioner euro. 

Anlegget er en nøkkelkomponent i Laxeys ekspansjon innen bærekraftig lakseoppdrett, med mål om å starte produksjonen i 2024. Innen 2031 har Laxey som mål å nå en årlig produksjon på 27 000 tonn atlantisk laks, en betydelig økning fra Islands nåværende produksjon. Dette prosjektet signaliserer en overgang til landbasert lakseoppdrett på Island, med fokus på bærekraft og miljøbevaring, melder AKVA group.