AquaBountys anlegg i Pioneer, Ohio. Arbeidet her har blitt satt på pause siden juni 2023.

Tapene økte med 24 % for AquaBounty i fjor

Den landbaserte oppdretteren av GMO-laks, AquaBounty, tapte mer penger i fjerde kvartal av 2023 og i løpet av hele året enn det gjorde for samme perioder i 2022.

Publisert Sist oppdatert

Omsetningen for Q4 økte til $553 000, som var 23 % mer enn de $451 000 som ble oppnådd i Q4 2022, men produktomsetningen for hele året falt med 21 % til $2,47 millioner sammenlignet med $3,14 millioner i 2022.

Nettotapet i Q4 2023 var betydelig høyere med $8,42 millioner (Q4 2022: $6,07 millioner) og nettotapet for 2023 var på $27,56 millioner (2022: $22,16 millioner).

AquaBounty pauset i juni byggingen av sin 10 000 tonn-per-år anlegg i Pioneer, i Ohio, USA, på grunn av en betydelig økning i forventede kostnader. De søker nye finansieringskilder for å dekke kostnadsøkningen.

Og i februar i år kunngjorde de at de hadde bestemt seg for å selge anlegget i Indiana for å øke likviditeten.

Økonomiske og operasjonelle utfordringer

- Våre økonomiske resultater for 2023 er representative for de økonomiske og operasjonelle utfordringene vi møtte i løpet av året, sier administrerende direktør og styreleder Sylvia Wulf i en pressemelding.

- Vi begynte året med begrenset mulighet til å slakte på anlegget vårt i Indiana, ettersom nødvendige reparasjoner ble utført på vårt prosesseringsanlegg. Da anlegget var fullt operativt igjen i begynnelsen av mai, hadde markedsprisen for atlantisk laks begynt å falle. Dette fortsatte gjennom andre og tredje kvartal og bare delvis gjenopprettet seg mot slutten av fjerde kvartal. Resultatet var en nedgang i omsetningen fra år til år, selv om vår totale produksjonskapasitet økte med 14 %, legger hun til.

Selskapet forklarer at nettotapet for 2023 økte fra året før, primært på grunn av kraftige økninger i statlige skatter, juridiske avgifter og eksterne konsulenttjenester.

De ble også påvirket av en betydelig økning i kostnadsestimatet for anlegget i Ohio, noe som tvang selskapet til å pause både byggeaktiviteter og vår arbeidet med å sikre kommunale garantier.

Finansieringsalternativer

- Konfrontert med disse utfordringene, begynte vi å utforske ulike finansieringsalternativer for å styrke balansen og øke kontantbeholdningen. Vi kunngjorde i februar 2024 at vi hadde bestemt oss for å selge vår virksomhet i Indiana for å øke vår kontantposisjon og redusere vårt løpende kontantforbruk, melder de.

- Driften ved anlegget på Prince Edward Island (i Canada) fortsetter å utvides med installasjonen av ytterligere inkubasjonskapasitet for egg, noe som vil muliggjøre å øke tilgjengeligheten av ikke-transgene atlantiske laksegg og yngel for salg til lakseoppdrettere, forteller de.

Les hele saken på FishFarmingExpert