ASLs RAS-anlegg vil ha kapasitet til å produsere 5000 tonn laks årlig.

Nytt RAS-anlegg får klarsignal

Storbritannias første kommersielle oppdrettsanlegg med RAS-teknologi har fått grønt lys.

Publisert Sist oppdatert

Det første kommersielle landbaserte oppdrettsanlegget i Storbritannia, i Grimsby, har i dag fått godkjennelse fra planleggingsmyndighetene.

Det skriver LandbasedAQ sitt søsternettsted Fishfarmingexpert.com

Medlemmer av planleggingskomiteen for North East Lincolnshire Council stemte 7-4 i favør av prosjektet, som vil skape 80 heltidsjobber.

Aquacultured Seafood Ltd (ASL) har planer om å produsere 5 000 tonn atlantisk laks årlig ved hjelp av RAS-teknologi levert av AquaMaof. 

Mike Berthet, administrerende direktør i selskapet sier de er svært fornøyd etter avstemmingen.

- Dette er banebrytende nyheter og det plasserer denne teknologien i hjertet av sjømatindustrien i Storbritannia, forteller han.

Selskapet gjorde endringer i sine opprinnelige planer etter et møte med lokalbefolkningen, der de reduserte høyden på bygningen og flyttet bygningen lenger nord for å la beboerne beholde mer av sin eksisterende utsikt. 

Neste steg finansiering

ASL påpeker at RAS-anlegget vil redusere transportavstandene betydelig ved å produsere fersk fisk innenfor en to-mils radius fra lokale bearbeidingsanlegg.

Craig Anderson, til venstre, som da var administrerende direktør i Scottish Salmon Company (nå Bakkafrost Scotland) ble overrakt selskapets trestjerners Best Aquaculture Practices (BAP)-sertifisering av Mike Berthet. Begge er nå direktører for ASL.

Selskapet har vært i samtaler med potensielle aktører om finansiering, og neste steg er å bekrefte finansieringen, noe de ikke har kunnet gjøre før de fikk planleggingstillatelsen. 

- Vi vil ta kontakt med aksjonærene våre og finans for å fortelle dem den gode nyheten, og deretter gå videre, sier Berthet.

Bygningen forventes å koste £75-£80 millioner, tilsvarende omtrent 900 - 960 millioner norske kroner. Teknologien forventes å koste ytterligere £40 millioner, tilsvarende omtrent 480 millioner norske kroner. 

Den totale prisen for prosjektet er dermed estimert til £120 millioner, tilsvarende omtrent 1,44 milliarder norske kroner.

- Jeg tror vi får en spade i bakken sent på sommeren 2024, sier Berthet, og legger til at det vil ta cirka 18 måneder å bygge anlegget. 

Den første rognen vil sannsynligvis bli levert tidlig i 2026, og den første slakten vil skje rundt 22 måneder etter det.