Plantegning over utbyggingen til Fish Farming International på Verholmen

Har bedt om ferdigbehandling av søknad om nytt landbasert matfiskanlegg

Nordland fylkeskommune har nå bedt de såkalte sektoretatene om å behandle søknaden fra Fish Farm International AS om et landbasert matfiskanlegg i Meløy kommune. Fristen er relativt knapp.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet Fish Farm International AS sendte 1. november 2021 søknad til Nordland fylkeskommune om å få etablert en ny landbasert matfisklokalitet på Verholmen i Meløy kommune. Omsøkt størrelse er på 10 724 tonn MTB.

Fish Farm International er 100 % eid av Gigante Havbruk, som også eier 61 % i det børsnoterte selskapet Gigante Salmon AS, som igjen eier det landbaserte prosjektet Gigante Salmon Rødøy AS. Sistnevnte har tillatelse til 13 731 MTB på Lille Indre Rosøy i Rødøy kommune på Helgeland. Her er arbeidet påbegynt.

I et brev datert 9. september i år skriver Nordland fylkeskommune at de oversendte saken til sektoretatene til orientering 14.11.2021 – 14 dager etter at de mottok søknaden fra FFI.

De forteller der at søknaden har vært offentlig utlyst og kommunalt behandlet i Meløy kommune, som i fjor vedtok reguleringsplan for tiltaket.

Verholmen sett mot sydøst, mot Bolga.

- Nordland fylkeskommune ber med dette sektoretatene behandle søknaden, skriver de.

Og sektoretatene Fiskeridirektoratet, Region Nordland, Kystverket, Mattilsynets etableringsteam og Statsforvalteren i Nordland Fylkeskommunen ber de overnevnte jobbe relativt raskt.

- Sektoretatene har en frist på fire uker på å sluttbehandle søknaden jf. Tidsfristforskriften, skriver de.

Gjennomstrømming

I planbeskrivelse for detaljreguleringsplan for Verholmen, utarbeidet av BOARCH arkitekter a.s. beskrives det at Verholmen er den midtre av flere øyer i nordre del av Bolgværet. Øya har en utstrekning på ca. 820 m nordøst/sydvest og ca. 90 m sydøst/nordvest. Planområdet er på ca. 303 daa inkludert sjøområde. Av dette er 79,7 daa landareal.

Det står også at oppdrettsanlegget skal bestå av tre basseng for fisken, rørføringer under vann på øst- og vestsiden av øya, og tankanlegg for oppsamling av avfall.

Anlegget skal bygges som et gjennomstrømmingsanlegg.

Tanker nedsenkes i terrenget og kan være opptil 3,5 m over bakken. Kai for fôringsflåte og tillegg for fôringsbåt er på sydøstsiden av øya.

Fjellskjæringer for bassengene skal utformes slik at disse får en mest mulig harmonisk form i forhold til omgivelsene. Samlet tas det ut ca. 500 000 kbm berg.

Tiltaket skal gi 12 nye arbeidsplasser.

Ifølge grunnboksinformasjon fra Statens kartverk ble eiendommen kjøpt 9/2 2022 for 1 million kroner av den tidligere eieren, Arne Lund. Frem til da hadde man fra 1. 12 2017 leid arealet, men med en opsjon på kjøp.

Vannet må pumpes inn

I fra en uttalelse som Fish Farm International har lagt ved søknaden, skrevet av Siv. Ing. Arvid O. Fossum heter det at det planlegges 10 oppdrettskanaler med 20 stk inntaksrør, med en diameter på 1,5 m, og en lengde fra 60 til 100 m.

Inntaksrørene vil ligge under laveste lavvann og skal avsluttes 1 m inne i bassenget. Ettersom Nærings og Fiskeridepartementet bestemte den 4. juli 2019 at oppdrettsenheten (bunn oppdrettskanal) i slike anlegg skal ligge over HAT-vannstand (Høyeste Astronomiske Tidevann, som er den høyeste mulige vannstanden uten værets virkning) må vannet derfor pumpes inn i anlegget.

- Propellerpumper er det eneste fornuftige valg. Bygningsteknisk bygger de minst….Dersom en legger snittet av MHW og MLW til grunn for beregning av energiforbruk i løpet av et år vil en komme ut med 35 445 619 kWh, konkluderer sivilingeniøren.

Verholmen sett mot syd. Verholmen nærmest og Beitålen bak.

Om eieren

Fish Farm International AS er som tidligere nevnt eid 100 % av Gigante Havbruk Oppdrettskonsernet Gigante Havbruk ble etablert i 1988 av gründeren Kjell Lorentsen, som fortsatt leder selskapet. De har hovedkontor i Bodø kommune. I 2017 var det en produksjon på om lag 10 000 tonn laks i selskapets lokaliteter i Bodø og Gildeskål kommune. Gigante Havbruk er en av de største eierne i Salten Aqua gruppen som omfatter stamfisk- og smoltproduksjon, slakteri og salgsselskap. Gjennom det heleide datterselskapet Gildeskål Forskningsstasjon (GIFAS) driver selskapet en betydelig aktivitet innen forskning og utvikling. Det er initiert og utført en rekke utviklingsprosjekter, blant annet innenfor eksponert havbruk.