Slakting av Havlandet sin landbaserte laks.

Havlandet har slaktet 285 tonn laks fra RAS-anlegg

I uke 31 slaktet Havlandet laksen som har svømt i karene siden november i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Dette var andre produksjon av slakteklar laks, hvor Havlandet som 2. aktør i Norge produser fisk på RAS-teknologi.

- Ettersom fjorårets runde ble en stor suksess og ga overveldende gode resultat, tok vi med oss alle erfaringer og læringer inn i årets produksjon. Det var derfor knyttet stor spenning til hvordan dette påvirket det endelige resultatet, skriver selskapet.

Driftssjef Fredrik Grahl Jacobsen (t.v.), og daglig leder Geir Johannessen i Havlandet Ras Pilot. Foto: Ole Andreas Drønen

Lav dødelighet

Havlandet skriver at begge karene med landbasert laks ga dem en total slakt på 120 tonn, og en fisk på 3,5 kilo i gjennomsnitt.

- Med en dødelighet ned i 2,5 % og problemfri produksjon bekrefter Havlandet det resultatet vi så i fjor og leverer i tillegg ett enda bedre resultat, skriver de.

- Fisken i de to karene har vokst svært godt, og driften gir god fiskehelse, fargen er veldig fin og vi fikk en god superior andel.

Les også: Her slakter de landbasert laks for første gang

- Gode forutsetninger for fullskala anlegg

Egenkomponert leveringssystem laget for å sikre fiskevelferd også under levering av fisken.

Havlandet mener ingen systemer for animalsk matproduksjon gir så lite miljømessig fotavtrykk som landbasert fiskeoppdrett.

- Vi har ingen utslipp eller rømming, full kontroll på sporbarhet og maks fôrutnyttelse, påpeker de.

- Vi har testet mye som gir oss gode forutsetninger for fremtidig fullskala anlegg for laks. Nå ser vi frem mot videre kunnskapsløft om RAS-produksjon i årene som kommer, sier Fredrik Grahl-Jacobsen, driftssjef Havlandet RAS Pilot.

Havlandet fikk bevilget 15 millioner kroner av Innovasjon Norge i 2018, og disse pengene har hatt avgjørende betydning for at prosjektet til selskapet har lykkes.

Nå skal Havlandet fortsette byggingen av yngelanlegg på Fjord Base i Florø. Videre er planen å bygge både et settefiskanlegg og matfiskanlegg for torsk, samt matfiskanlegg for laks.

- Slike storslåtte fremtidsplaner har større sannsynlighet for å lykkes når vi nå har dokumentert at vi kan innfri både biologiske og kommersielle forutsetninger for et RAS-anlegg, skriver selskapet avslutningsvis.

Les også: Slik vil de produsere RAS-torsk