Kornsernleder i Nordic Aquafarms, Bernt-Olav Røttingsnes
Kornsernleder i Nordic Aquafarms, Bernt-Olav Røttingsnes

Nordic Aquafarms bytter fra laks til kingfish også i California

Samtidig reduserer de sine planer fra 33 000 til 10 000 tonn.

Publisert Sist oppdatert

Nordic Aquafarms har skrinlagt planene for et 33 000 tonn (per år) landbasert anlegg i California og vil heller bygge et mindre anlegg for yellowtail samme sted.

Det norske selskapet driver allerede to kingfish-anlegg i Danmark og skal bytte fra laks til kingfish i datterselskapet Fredrikstad Seafood i Norge.

Selskapet er for tiden i en prosess for å få tillatelse til å bygge et RAS-anlegg på Samoa-halvøya i Humboldt County, Nord-California, og forventer at prosessen er fullført innen 15 måneder.

Den sa at etter fullføring av tillatelsesprosessen planlegger de bygging av et 2000-3000 tonns anlegg som fase 1. Fullt utbygd kan anlegget produsere over 10.000 tonn yellowtail kingifsh årlig.

Stort potensial for yellowtail

- Vi ser et stort potensial for yellowtail i USA, og vi ser frem til å bringe kunnskapen fra våre skandinaviske oppdrettsanlegg til California, sier adm dir i Nordic Aquafarms Bernt-Olav Røttingsnes til kyst.nos søsternettsted FishFarming Expert.

- Vi har gode biologiske resultater i Skandinavia, markedet for dette fantastiske produktet er sterkt, og eiendommen i Humboldt County er unik på vestkysten med sin eksisterende infrastruktur, sier han videre.

Han påpeker at yellowtail kan være lønnsom i mindre skala, på grunn av høyere priser og sterk ytelse i RAS-systemene.

- Dette er noe som gjør oss i stand til å utvikle et mindre anlegg enn planlagt for laks, som kan utvides sammen med det voksende markedet, sier Røttingnes.

Bedre marginer

I februar i fjor sa Røttingsnes til Kyst.no, at selskapet vil fortsette å utvikle anlegg for å produsere laks på land i USA, og muligens Asia, samtidig som kingfish i Europa prioriteres.

På spørsmål om hva som hadde endret seg, viser han til store biologiske resultater for yellowtail-produksjonen i Danmark, og et voksende marked for fisken.

- Prisene og marginene er bedre med yellowtail enn for laks, og markedet på vestkysten er det største utenfor Japan, sier han til Fish Farming Expert, og legger samtidig til at planene for et 33 000 tonns RAS anlegg for laks i Belfast, Maine, ikke har endret seg.

I januar i år sa Røttingsnes til Finansavisen at de planlagte 33 000 tonns RAS-anleggene for laks i California og Maine vil koste mellom 500 og 600 millioner dollar hver å bygge fullt ut.