Håkon Andre Berg er sterkt kritisk til hvordan politikerne i hovedstaden har behandlet oppdrettsnæringen når det kommer til innføring av grunnrenteskatt.
Håkon Andre Berg er sterkt kritisk til hvordan politikerne i hovedstaden har behandlet oppdrettsnæringen når det kommer til innføring av grunnrenteskatt.

- Grunnrenteskatten er et rent tyveri, hvor Oslo stjeler verdier fra distriktene

Nylig avgått leder for Salmon Evolution, Håkon Andre Berg, tar et nådeløst oppgjør med grunnrenteskatten i et LinkedIn-innlegg.

Publisert Sist oppdatert

Berg skriver han ofte tenker hvordan det må være for en politiker når karrieren er over, og man går ut av Stortinget eller trer ut av regjeringsbilen for siste gang.

- Reflekterer man da over hvor mange enkeltliv eller samfunn man har leflet med for å vinne maktkamper eller hvilken konsekvens man har påført andre mennesker fordi man har gjort vedtak i saker hvor mye av motivasjonen har vært personlig prestisje. Politikerne i Oslo vil ha oss til å tro at de er moralsk overlegne andre mennesker og spesielt mennesker som opererer i det private næringsliv. Og ikke er de bare moralsk overlegne, de er flinkere til å forvalte ressursene våre også. Derfor fremstiller de mennesker som driver private barnehager som velferdsprofitører, og folk som har brukt en mannsalder på å blåse liv i et kystsamfunn for grådige laksebaroner, skriver han i innlegget .

- Sett med mine øyne er grunnrenteskatten et rent tyveri, hvor staten berøver verdier fra private, og hvor Oslo stjeler verdier fra distriktene. Konsesjoner ble delt ut gratis i den tid de ikke hadde noen verdi, er blitt solgt til makspris når de hadde en markedsverdi og uansett er transaksjonene gjort. At man skal komme tilbake nå, når all risiko er tatt, og arbeidet er gjort, er helt ufattelig slik jeg ser det, skriver han videre.

Han mener man i stedet som et minstekrav burde tilby et kontantvederlag på 40% av alle investeringer gjort de siste 10-15 årene.

- Da kjøper man seg i hvert fall inn i selskapene man nå skal ha overskuddet til. På tross av. Ikke på grunn av, skriver han.