Sisomar sin lokalitet i Trollbukta, Sørfold. Selskapet har nylig fått godkjenning til å øke produksjonen til 14 millioner settefisk årlig

Settefiskprodusent får grønt lys for økt produksjon

Mattilsynet har godkjent Sisomar sin søknad om utvidet settefiskproduksjon ved Trollbukta i Sørfold kommune. Selskapet planlegger nå økt produksjonsvolum i en helt ny gjennomstrømmingshall.

Publisert Sist oppdatert

Sisomar driver produksjon av lakseyngel og smolt, og er lokalisert i Sørfold kommune. All smoltproduksjon foregår ved hjelp av gjennomstrømming.

Settefiskprodusenten har fått godkjent en økning i produksjonskapasiteten fra 12 til 14 millioner laksesmolt årlig ved lokalitet Trollbukta. Godkjenningen, som kom i april, gjelder for produksjon i en ny gjennomstrømmingsavdeling som skal etableres på anlegget.

Utvidelsen markerer en tydelig satsing for selskapet, som i søknadsprosessen har dokumentert omfattende tiltak innen biosikkerhet, fiskevelferd og vannkvalitetsovervåking. Mattilsynet har vurdert at både tekniske løsninger og driftsprosedyrer tilfredsstiller kravene i regelverket, og godkjente søknaden etter inspeksjon i juni 2024.

Ny hall for gjennomstrømming 

Produksjonsøkningen skal foregå i en ny hall basert på gjennomstrømmingsteknologi. Ifølge Mattilsynet har hallen og utstyret et design som «i tilstrekkelig grad begrenser risiko for innføring og spredning av sykdommer.»

Den nye hallen er del av en større teknisk og driftsmessig oppgradering ved lokaliteten. I dokumentene fremgår det at både ferskvann og sjøvann tas inn via separate inntak, hvor sjøvannsinntaket skal legges tre kilometer ut i fjorden og desinfiseres med UV, noe som reduserer risikoen for smittespredning.

Bærekraft og fiskevelferd i fokus 

Mattilsynet legger i sin vurdering vekt på selskapets arbeid med internkontrollsystemer, biosikkerhetsplan og beredskapsrutiner. Det understrekes også at produksjonen har lav risiko for smitteoverføring til nærliggende lokaliteter og villfisk.

Det fremgår videre at det er foretatt en grundig risikovurdering av vannkvalitet, og at det finnes operative planer for å håndtere eventuelle avvik for å sikre optimale forhold for fisken. Tilgang på vann av god kvalitet og overvåking av kritiske parametere trekkes frem som viktige styrker ved driften.

LandbasedAQ har kontaktet daglig leder Jon Meisfjord for kommentarer.