Slik skal anlegget til Viking Aqua i Gulen bli.

Backe har signert avtale med Viking Aqua AS

Avtalen gjelder utvikling og bygging av Viking Aquas landbaserte oppdrettsanlegg i Skipavika i Gulen Kommune.

Publisert Sist oppdatert

- Backe Bergen har etter en god prosess med en forutgående intensjonsavtale blitt valgt som samspillsentreprenør av Viking Aqua. Samspillsavtalen gjelder utvikling og bygging av oppdrettsanlegg på land i Skipavika i Gulen Kommune i Vestland, og ble signert 22. februar, skriver Viking Aqua i en pressemelding.

Anlegget som skal bygges vil strekke seg over 90.000 kvm, og byggestart er forventet til høsten 2023.

- Det har vært et godt samarbeid med Viking Aqua og teknologileverandørene i denne første fasen av prosjektet. Oppdrettsanlegg er komplekse og krever god kommunikasjon mellom prosesser, støttesystemer og bygg. Vi har brukt den første fasen til å lære mer om anlegget og blitt godt kjent med teamet, sier Helge J. Nakken, leder for prosjektutvikling i Backe Bergen.

Anlegget skal bygges med RAS-teknologi. RAS-konseptet for Skipavika er utviklet av Maltabaserte AquaBioTech Group i samarbeid med Viking Aqua og Framo AS og Overhalla Betongbygg AS.

Viking Aquas anlegg i i Skipavika i Gulen vil strekke seg over 90 000 kvm.

-Vi er stolte og ydmyke for å ha blitt valgt som entreprenør i et så spennende og omfattende prosjekt som dette. Landbaserte oppdrettsanlegg er et satsingsområde for Backe, og etter sammenslåingen med Kruse Smith Entreprenør, som er i gang med to slike prosjekter, har vi et enda sterkere fagmiljø, erfaring og kompetanse i Backe, sier Arne Kleivdal, daglig leder i Backe Bergen AS.

- Viking Aqua har en solid eiergruppering, og en profesjonell byggherreorganisasjon. Vi opplever selskapet som kompetent og ambisiøst, med høyt fokus på bærekraft og utvikling av energieffektive løsninger. Her tenker vi at de beste løsningene finnes i samspillet mellom de ulike disiplinene.i Samarbeids- og avtaleformen legger et godt fundament for et vellykket prosjekt, sier Kleivdal videre.

Prosjektdirektør Trond Ove Høie hos Viking Aqua sier selskapet ser frem til å komme i gang med prosjektet.

- Backe ble valgt på bakgrunn av sin lange erfaring med samspill og prosjektutvikling i komplekse prosjekter. Med våre høye ambisjoner om å skape et innovativt og energieffektivt RAS anlegg – «NextGen RAS» – har vi et behov for å ha med oss en entreprenør som kan samarbeide smidig og effektivt gjennom prosjektutviklingsfasen med aktørene i prosjektet og samtidig sørge for en trygg og solid gjennomføring av arbeidet på byggeplass. Backe viser seg som en enestående kandidat til dette. Med deres oppmerksomhet rettet mot reell bærekraft både i løsninger og i utførelse ser vi frem til at vi sammen med Backe og våre andre partnere skal utvikle og etablere «NextGen RAS» i Skipavika», sier prosjektdirektøren.

Anlegget skal bygges i to faser hvor første fase forventes ferdigstilt i løpet av 2025 og andre og siste fase i 2028.