Erko Settefisk på Sagvåg, Stord, er et digitalisert og energieffektivt RAS-oppdrettsanlegg.

- Energi­effektivi­sering? Moderne akva­kultur har en vei å gå

Aldri har moderne akvakultur vært mer avhengig av moderne digitalteknologi. Potensialet for å optimalisere energiforbruk og kutte driftskostnader er ennå ikke helt utnyttet.

Publisert Sist oppdatert

- Moderne landbaserte akvakulturanlegg er energislukere. Enkelte RAS-anlegg forbruker så mye energi som en hel liten by. Høye energipriser har ført til at oppdrettsbransjen nå mer enn noensinne er nødt til å fokusere på energieffektivisering og, ikke minst, driftssikkerhet. Et pålitelig anlegg er nemlig forutsetningen for at fisken trives og produktiviteten opprettholdes.

Det forteller Schneider Electric i en pressemelding.

Der skriver de videre at ekspertene innen kraftdistribusjon og -effektivisering opplever at bransjen ennå ikke har opparbeidet kompetanse om teknologien som kan gjøre oppdrettsanlegg ordentlig energiøkonomiske og driftssikre. 

- Med andre ord: det trengs et kompetanse- og teknologiløfte, heter det.

Har ikke utnyttet potensialet fullt ut

Frode Laksy jobber som rådgiver innen kraftdistribusjon og -styring med fokus på rådgivende ingeniører i Schneider Electric Norge.

- Teknologien utvikler seg hele tiden takket være forskning og utvikling. Nye, innovative komponenter og ny software gir nå mulighet til å overvåke både akvakulturanlegget og elektrodistribusjonen døgnet rundt hele året hvor enn du befinner deg, sier Frode Laksy i Schneider Electric .

Laksy jobber med kraftdistribusjon i Schneider Electric, som rådgiver for rådgivende ingeniører. Han mener at digitalisering av strømdistribusjon - ikke bare av produksjonsprosesser – har en vei å gå. 

- Med riktig kompetanse og digitale verktøy kan oppdrettere betydelig redusere både drifts- og vedlikeholdsutgifter. I enkelte tilfeller, bare det å kunne innstille en frekvensomformer riktig slik at den når sin «Best Efficiency Point», kan føre til opptil 30 prosent ytterligere energibesparelser. En moderne løsning for strømforsyning-back-up kan også spare masse uventede utgifter ved å forhindre produksjonsstans på grunn av strømbrudd, poengterer han.

Bærekraftteknologi og lønnsomhet

- Ordet bærekraft blir ofte misbrukt og høres «svulstig» ut, derfor ønsker vi teknikere å være veldig konkrete. For oss som jobber i bransjen, betyr bærekraft blant annet å unngå ressurssløsing, sier kraft-eksperten.

- Vi har vært vitne til enorme fremskritt innen vårt felt de siste årene. Gjennom forskning og utvikling har digitale systemer for energidistribusjon og automatisering av prosesser blitt en realitet. Deres ytelse baserer seg på det optimale samspillet av software, sensorer og digitaliserte enkeltkomponenter for el-distribusjon og prosessautomasjon, i kommunikasjon med hverandre.

Laksy påpeker at anlegget ikke trenger å være stort for å dra nytte av digitalteknologi: det er mulig å tilpasse og skreddersy optimale løsninger til ethvert behov og omfang. Det som teller er å bruke utstyr med innebygd intelligens på en riktig måte:

Et uutløst potensial

- Bransjen har gjort store fremskritt innen digitalisering, men det er en del å hente ved å oppgradere anleggene til å bli i stand til å dele og analysere data om drift. Det finnes i dag analyseprogramvare, som ligger vanligvis i nettskyen og samler data fra anleggene. Den er i stand til å analysere enorme mengder data og gi driftspersonalet digital rådgivning. Dette skjer i form av enkle oversikter og varsler for å bringe energi- og ressurseffektivisering på et maks nivå. Det er ytterst få aktører i Norge som har tatt dette skrittet, forteller Laksy.

De enkleste løsningene med måling og visualisering av driftsdata er det mange som satser på. De mer avanserte driftssystemene, som omfatter analysetjenester og rådgivning i form av forslag til korrektive tiltak, er det få som har tatt i bruk, forklarer han. - Slike systemer er for øvrig skalerbare, så de kan anvendes også på mindre anlegg, men kan lett utvides når virksomheten ekspanderer.

Ekspertens råd

- Sats på riktig digitalteknologi for å ha et brukervennlig og intuitivt anlegg som spiller på lag og «rapporterer til deg». Dra nytte av webinarer og kurs som leverandørene arrangerer, de er ofte gratis, det gjelder bare å følge med. Systemene klarer nå – gjennom overvåking av anlegget - å forutse mulige hendelser. De lar deg også definere hvem som skal varsles før ting skjer. Da får driftspersonalet vite i detaljer hvor problemet er i ferd med å oppstå. Systemet sender melding om vedlikeholdsbehov, slik at du kan planlegge eventuelle driftsavbrudd for planlagt vedlikehold, avslutter Laksy.