Byggingen av smoltanlegget på Fjæra er kommet godt i gang. Foto: Marine Harvest/Bjarte Sævereid.

Nytt RAS-anlegg i Etne: Planlegger rogninnlegg i november

I Fjæra i Etne kommune bygger Marine Harvest et nytt stort smoltanlegg. – Den første rognen er ventet på plass i november og den første smolten skal leveres høsten 2017, forteller Bjarte Sævareid, produksjonssjef for ferskvannsanlegg i Marine Harvest Region Sør.

Publisert

Denne artikkelen er eldre enn to år.

Marine Harvest bygger et av landets største og mest moderne resirkuleringsanlegg i Fjæra i Hordaland. Konsesjonen er på 7,5 millioner stk a 150 gram.

Byggingen er allerede godt i gang, og selskapet er midt i prosessen ved å ansette rørlegger, elektriker og driftsteknikere til anlegget. Selskapet fikk over hele 300 søknader til de utlyste jobbene. Anlegget genererer totalt 15 nye arbeidsplasser i en liten bygd der det bare bor syv fastboende.

Bruker lokal arbeidskraft

Slik ser Marine Harvest for seg at det nye RAS-anlegget i Etne i Hordaland vil se ut.

- Vi er nesten ferdig med betongarbeid, selve stålbygget er i dag kommet halvveis sett utenfra. Innvendig gjenstår det mye detaljer, sier Bjarte Sævareid.

De starter nå med ferdigstillingen av betong og stålbygg, innvendig arbeid starter også for fullt de kommende ukene. Det moderne settefiskanlegget er cirka 7000 m2 og blir et enkelt bygg. Selskapet vil ikke si noe om hvor mye som er investert i anlegget, men bygger et lignende anlegg i Steinsvik i Volda kommune med en prislapp på 250 millioner kroner.

- Vi har hatt med oss flinke leverandører til nå, og det regner vi med å ha fremover også. Mange kontrakter er inngått, men noe gjenstår. Vi bruker mange lokale firma og vi er veldig glade disse er konkurransedyktige på både pris og kvalitet. Store og viktige oppdrag er for eksempel stålbygg leveranse fra MCE (Etne), og rørarbeid fra Johannsen Rør (Skånvik), sier Sævereid.

Moderne RAS-anlegg

- Anlegget blir bygget på moderne RAS-teknologi, levert fra Aquatec Solutions. Det er en anleggstype vi har god erfaring med fra andre anlegg i Marine Harvest systemet, sier Sævareid.

At området er lagt til Fjæra er ikke tilfeldig.

- Dette er en lokalitet i området vårt som har god beliggenhet, spesielt viktig er tilgang til ferskvann og tilgang til sjø. Selve Fjæra er en liten bygd som blir totalforandret med bygging av dette anlegget. Bygda har gått fra en situasjon med mindre og mindre aktivitet, til nå å ha større aktivitet enn noen gang. E 134 går gjennom Fjæra, og bygda har kort reisetid til plasser som Odda, Røldal, Ølen, Etne og Skånevik, sier han til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no.

Skal forsyne Sør-Norge

Anlegget vil ifølge Sævareid gi Marine Harvest flere fordeler.

- En slik type anlegg gir oss økt kapasitet, men fremfor alt økt fleksibilitet. Vi kontrollerer alle viktige faktorer i produksjonen og dermed oppnår vi en mer forutsigbar produksjon.

Smolten som produseres på anlegget skal settes ut i MH anlegg i nærområde i Sør-Norge.

- Vi skal legge inn rogn i anlegget i slutten av året, og tror den første rognen vil være på plass i november. og den første fisken ut av anlegget høsten 2017.

Sævereid sier han ser for seg at innkjøringsprosessen vil starte i september/oktober i år.