Steinar Wasmuth, administrerende direktør i Bioretur.

Kan bli akilleshælen for landbasert oppdrett

For noen dager siden kunne flere medier melde om at Miljødirektoratets ferske rapport som avslører at nesten 9 av 10 kontrollerte landbaserte oppdrettsanlegg hadde brudd på miljøkrav – over halvparten alvorlige.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er ikke bare en advarsel til enkeltanlegg. Det er en risiko for hele næringens omdømme, sier Steinar Wasmuth, daglig leder i Bioretur AS til LandbasedAQ.

–  Vi har jobbet med slam og slambehandling i mange år, og vet hvor utfordrende det kan være å få slam opp på dagsorden tidlig i et prosjekt. Det er liksom en «det ordner seg» holdning til dette.

Han advarer mot at rapporten kan sette varige spor i opinionen og hos myndigheter.

– Om landbasert oppdrett blir assosiert med ukontrollerte utslipp, kan det bremse investeringer, tillatelser og fremdrift i nye prosjekter. Det vil være dramatisk for en næring som allerede har et omdømmeproblem og som i utgangspunktet ønsker å være en miljøløsning.

Slamhåndtering nevnes eksplisitt

Rapporten peker blant annet på manglende kontroll med slamutslipp. Wasmuth mener dette er sektorens største blinde flekk.

– Slammet er ikke bare en driftskostnad – det er en miljøforpliktelse. Og for mange håndteres det fortsatt med for lave krav til dokumentasjon og kontroll. Dersom vi som næring skal oppfylle våre ambisjoner om bærekraft, må slamhåndtering behandles med samme alvor som fôring, fiskevelferd og biosikkerhet.

Oppfordrer til strakstiltak

Han mener næringen må reagere raskt – ikke med pekefinger, men med konkrete, samordnede tiltak.

– Det finnes teknologi og løsninger for dette. Nå handler det om å prioritere det – før noen andre gjør det for oss, sier Wasmuth.