Foto av Helland Silosystem. Til venstre Inge Stian Helland og Gunnar O. Uthaug oppi fôrautomaten.

Helland Silosystem skal levere fôrsystem til Viking Aqua

Nå har de to signert en partnerskapsavtale.

Publisert Sist oppdatert

Helland Silosystem har blitt valgt som partner for fôrsystem i RAS-prosjektet til Viking Aqua i Skipavika, Gulen.

Inngått kontrakt gjelder utvikling, leveranse og deretter kontinuerlig optimalisering for drift, teknologi og ytelse. Kontrakten ble signert nylig og begge parter er meget fornøyde med å ha kommet i havn med en avtale som er av betydelig omfang.

Helland Silosystem er naturlig nok fornøyd over å ha blitt valgt som leverandør til dette prosjektet.

- Landbaserte oppdrettsanlegg er et viktig satsingsområde for Helland Silosystemer, og vi har investert betydelige ressurser i å utvikle og forbedre produkter til landbasert oppdrett. Å få muligheten til å samarbeide med Viking Aqua, som legger stor vekt på bærekraft og energieffektive løsninger når det gjelder fôrlogistikk og leveranse, er en stor ære for oss, sier Gunnar O. Uthaug, Sales Manager i Helland Silosystem i en pressemelding.

Viktig å bli inkludert tidlig i fasen

Helland Silosystem er en familieeid produsent av siloer til bruk innen landbruk, havbruk og industri. De fremhever egenskaper i produktene som skånsom påfylling og jevn distribusjon med «first-in and first-out» funksjon.

- Produktene for landbasert oppdrett lages med det formål å redusere støvnivået fra fôr til kar, forteller de.

- På et anlegg generelt er fôringen en betydelig del av driften, både økonomisk og med tanke på logistikk, og når anleggene blir så store med tanke på avstander og mengde fôr, må du være fremtidsrettet og tenke helt nytt, og det er viktig å bli inkludert tidlig i prosjekteringsfasen for å legge til rette for dette, sier Uthaug.

Byggestart til høsten

RAS anlegget er basert på et konsept utviklet av AquaBioTech Group gjennom et samarbeid med Viking Aqua, Framo AS og Overhalla Betongbygg AS.

Backe Bergen AS signerte tidligere i år en samspillsavtale med Viking Aqua og prosjektet forventer byggestart av første fase høsten 2023. Tomten er på 200 000 kvm hvorav anleggets totalstørrelse er på 90.000 kvm.

- Vi har hatt tett og god dialog med Viking Aqua det siste året der de har vært til stede på fabrikken på Ålgård for å befare hvordan vi produserer og tester våre produkter i forhold til ulike fôrtyper og mengder. Vi produserer og leverer det meste innen fôrhåndtering, og har løsninger for å håndtere doseringer på gram, og transportører som frakter opp til 200tonn /t. Med selvutviklet fôrautomater som er installert på flere av de største anleggene i Norge, har det vist seg å gi godt grunnlag for en god vekst, på både startfôring og matfiskanlegg. Utstyret kan tilpasses alle typer styring og software, avslutter Uthaug.

I pressemeldingen forteller prosjektdirektør i Viking Aqua, Trond Ove Høie, at allerede gjennom de innledende rundene viste Helland Silosystem at de har stor innsikt i og kompetanse på fôringsanlegg i landbasert oppdrett, og var åpne for å vise frem hvordan de produserer og tester på deres fabrikk.

- Det er et kvalitetstegn og har vært en viktig forutsetning for oss og vi ser frem til en spennende samspillsfase med dem i tiden som kommer. Sammen skal vi utvikle et energieffektivt fôringssystem for fremtidens RAS anlegg – NextGen RAS. Vi er meget fornøyde med å ha fått på plass en partner som ønsker å skape noe nytt og fremtidsrettet uten å gå på bekostning av bærekraft eller fiskevelferd», avslutter Høie.