Fra anlegget til Nordic Aqua Partners.

Har produsert fisk med svært lav dødelighet

Nordic Aqua Partners (NOAP) har gjennomført den første, større utslaktingen av fisk fra sitt anlegg i i Gaotang i Kina. Resultatene så langt virker svært oppløftende.

Publisert Sist oppdatert
  • Gjennomsnittsvekt på omtrent 5,7 kilo LW.
  • Dødelighet i batchen på under 2 prosent.
  • Ingen tegn til kjønnsmodningsproblemer
  • Superiorandel på 99 prosent.

Slaktingen de første tre ukene vil beløpe seg til henholdsvis 10, 20 og 30 tonn, før den gradvis øker til å stabilisere seg i området 70-80 tonn per uke.

- Den første slaktingen er en betydelig operasjonell milepæl for Nordic Aqua, og selskapet er nå klart til å introdusere sin atlantiske laks under merket Nordic PureAtlantic til det voksende kinesiske markedet, skriver administrerende direktør i NOAP, Ragnar Joensen, i en børsmelding.

Trinn 1 er det første skrittet i en overordnet plan mot 20 000 tonn. Konstruksjonen av en ytterligere 4 000 tonns kapasitet for trinn 2 ble påbegynt i tredje kvartal 2023, og forberedelsene til utvidelsen til trinn 3 til 20 000 tonn er godt i gang.

Utvidelsesplanen støttes av et sterkt etterspørsel etter høykvalitets, bærekraftig oppdrettet atlantisk laks i det kinesiske markedet.

- Nordic Aquas strategiske plassering innen det lokale markedet reduserer logistikkostnadene betydelig og forbedrer ferskheten, og gir en sterk konkurransefordel, påpeker Andreas Thorud, administrerende direktør i Nordic Aqua (produksjonsselskapet i Kina) .

- Som den første landbaserte driften av sitt omfang i Kina, nyter Nordic Aqua Partners "først-mover-fordelen" i et marked med over 100 millioner potensielle forbrukere som kan nås innenfor en fem timers distribusjonsradius, legger han til.

Selskapet skriver at en vellykket slakting markerer overgangen fra prosjektfasen til full operativ status, og legger grunnlaget for kontinuerlig produksjon og forsyning. 

- Mens Nordic Aqua forbereder seg på å entre de mest attraktive sjømatmarkedene globalt, forventes denne utviklingen å tiltrekke betydelig interesse fra et bredt spekter av interessenter som fokuserer på bærekraftige og teknologisk avanserte akvakulturprosjekter.