Nordic Aquafarms' RAS-anlegg i California skal bygges på Samoa-halvøyen nord i staten.

Nordic Aquafarms forbi viktig tillatelseshinder

Nordic Aquafarms, som planlegger et landbasert oppdrettsanlegg for kingfish i Nord-California, meddeler at California Coastal Commission har gitt dem et "Varsel om hensikt å utstede" den endelige hovedtillatelsen for prosjektet.

Publisert Sist oppdatert

- Tillatelsen som er en såkalt Coastal Development Permit (CDP) vil inneholde ytterligere spesifikke vilkår, men denne betydningsfulle milepælen markerer et betydelig skritt i selskapets reise for å etablere anlegget for akvakultur av denne typen i regionen, uttaler selskapet ifølge FishfarmingExpert.

De jobber fortsatt med tillatelsesprosessen for vanninntaket til RAS-anlegget  og forventer at dette blir fullført neste år. 

Byttet fisk 

Selskapet hadde opprinnelig planlagt å bygge et anlegg for 33 000 tonn per år med atlantisk laks på området til en tidligere papirfabrikk på Samoa-halvøyen i Eureka, Humboldt County, men nedskalerte prosjektet i april og byttet art til yellowtail kingfish (Seriola lalandi). De planlegger en produksjonskapasitet på 3000 tonn i fase 1 med en potensiell produksjon på 15 000 tonn ved full utbygging. 

Nordic's norske morselskap driver allerede to RAS-anlegg for kingfish i Danmark og har også byttet fra laks til Kingfish i anlegget til Fredrikstad Seafood. 

Nordic forteller at arealet til den tidligere papirfabrikken på Samoa-halvøyen hadde blitt 'nøye omdefinert' av grunneieren, Harbour District, som et innovasjonssenter for akvakultur som vil bidra til miljømessig restaurering av et underutnyttet industriområde. 

Engasjement fra interessenter

Brenda Chandler sier de spesielt vil takke samarbeidspartnere, støttespillere og lokalsamfunnet.

Selskapet uttaler at de anerkjenner og setter pris på støtten og samarbeidet med ulike interessenter, inkludert ikke-statlige organisasjoner (NGOer). 

- Vi er ekstremt stolte av engasjementet og samarbeidet med NGOer, lokale og statlige myndigheter, og våre mange trofaste samfunnsmedlemmer. Sammen har vi rett og slett gjort dette til et bedre prosjekt på alle måter, sier Brenda Chandler, administrerende direktør for Nordics US-divisjon. 

Nordic har også planer om et RAS-lakseoppdrett på 33 000 tonn per år i Belfast, Maine, på USAs østkyst, men dette prosjektet led en betydelig tilbakeslag i februar da delstatens høyesterett avgjorde at fjæresonen som man behøver å krysse for inn- og utløpsrørene mellom anlegget og havet tilhører grunneiere som er motstandere av prosjektet.